BRNABIĆ O HRVATSKOJ PROTESTNOJ NOTI: Ne vidim povod za to, vreme je da se spusti lopta
Foto: Zorana Jevtić

reagovanje

BRNABIĆ O HRVATSKOJ PROTESTNOJ NOTI: Ne vidim povod za to, vreme je da se spusti lopta

Politika -

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne vidi nikakav povod za to što je Hrvatska uputila protestnu notu Srbiji zbog izložbe "Jasenovac pravo na nezaborav" u sedištu UN, i naglasila da je vreme da se "spusti lopta" u vezi s tim.

"Neverovatno je da imamo protestnu notu zbog obeležavanja Holokausta. Stvarno mi je žao, jer ne vidim nikakav povod.

Smatram da bi Hrvatska trebalo da podrži izložbu da se ovakve strašne stvari ne bi ponovile", kazala je Ana Brnabić novinarima na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

Ona je kazala da Hrvatska "apsolutno nije bila zainteresovana" da učestvuje u pripremi te izložbe.

Premijerka je rekla da je Srbija posvećena dobrosusedskim odnosima i regionalnoj stabilnost, i da će "nastaviti da ima najbolje odnose" s Hrvatskom.

"Ne postoji smislenije stvar nego da se sećamo ovih žrtava kako se one ne bi ponovile", kazala je Ana Brnabić.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je notu Ambasadi Srbije u Zagrebu, kojom izražava duboko nezadovoljstvo zbog izjava prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića izrečenih u sedištu UN u četvrtak na otvaranju izložbe "Jasenovac - pravo na nezaborav".

Dačić je u Njujorku na otvaranju izložbe pozvao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da oda počast žrtvama logora Jasenovac i da jasno kaže ko su te žrtve.

"Isto tako kao što Plenković odlazi u Jerusalim da se pokloni senima u Jad Vašemu, očekujemo da to uradi u Hrvatskoj, u samom Jasenovcu i da jasno definiše i kaže ko su žrtve. Da li je 50.000, 100.000 ili 700.000, da je jedan čovek ubijen zbog toga što je Jevrejin ili zato što je Srbin to je bruka za čovečanstvo i zaslužuje osudu", rekao je Dačić.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track