MEKALISTER O EVROINTEGRACIJAMA SRBIJE: Sprovesti sveobuhvatne reforme do kraja
Foto: Marina Lopičić

nova strategija proširenja

MEKALISTER O EVROINTEGRACIJAMA SRBIJE: Sprovesti sveobuhvatne reforme do kraja

Politika -

Šest država Zapadnog Balkana pristupiće Evropskoj uniji samo ako narednih godina sprovedu sveobuhvatne reforme, rekao je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

Mekalister je naglasio da pristup Srbije i susednih država EU zavisi od ispunjavanja strogih „pravnih, političkih i ekonomskih“ kriterijuma.

Nova strategija proširenja, koju Evropska komisija predstavlja sutra, ima za cilj da „ojača reformsku volju u šest država kao i da obnovi politički angažman članica EU prema Zapadnom Balkanu“, rekao je Mekalister za Funken mediengrupu kojoj pripada desetak dnevnih listova u Nemačkoj.

Nemački političar, koji je i predsednik spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, rekao je da 2025. godina, koju je Evropska komisija navela kao mogući termin pristupanja Srbije i Crne Gore, zapravo predstavlja „indikativni“, neobavezni termin koji treba da konkretizuje pristupnu perspektivu i pruži pristupnom procesu novu dinamiku.

„Konkretni termin pristupa nove članice EU zavisiće isključivo od toga kada svaka zemlja ponaosob potpuno ispuni stroge pravne, političke i ekonomske preduslove“, ponovio je Mekalister dobro poznatu briselsku formulu, prenosi Dojče vele.

Dodao je da se u šest balkanskih zemalja moraju jačati pravna država, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Uz to, rekao je Mekalister, bilateralni sukobi u regionu moraju se okončati što pre.

(Kurir.rs/Fonet/Foto: Marina Lopičić, Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track