Grubješić: U EU možemo i pre, ali 2025. je ciljna godina
Foto: Beta/Miloš Miškov

generalna sekretarka Evropskog pokreta

Grubješić: U EU možemo i pre, ali 2025. je ciljna godina

Politika -

BEOGRAD - To što je EU Strategijom označila 2025. godinu kao rok za ulazak Srbije u EU, našoj zemlji ostavlja mogućnost i ranijeg ulaska, ali bi to za nas trebalo da bude "ciljna godina", smatra generalna sekretarka Evropskog pokreta Suzana Grubješić.

Grubješić je, komentarišući uklanjanje 2019. godine kao roka do kojeg bi Beograd i Priština trebalo da potpišu sporazum o normalizaciji odnosa, naglasila da se od samog početka činilo nerealno da se taj datum planira, posebno zajedno sa prelaznim merilima za zatvaranje poglavlja 23.

"Da li EU želi da se taj sporazum potpise pre 2019. ili kasnije, videćemo u periodu koji je pred nama", istakla je sekretarka i dodala da je dobro što se taj proces nije vezao za kraj mandata ove EK i EP.

Upitana da prokomentariše cinjenicu da je 2025. godina ostala u Strategiji kao moguća godina ulaska Srbije i Crne Gore u EU, Grubješić je objasnila da tu odluku tumači mozda previše optimistično.

"Ako je to moguća godina onda možemo da uđemo u EU i pre, bolje pre nego kasnije", istakla je ona i dodala da je za Srbiju bolje da se drži te odluke, da zna šta treba da uradi, da administracija radi svoj posao, kao i da je to "naša ciljna godina ulaska".

Na pitanje da li je Srbija prošla lakši ili teži deo u pristupanju EU, Grubješić smatra da za našu zemlju nema lakših delova na putu ka EU, jer, dodaje, uvek imamo politička pitanja koja moramo da rešavamo.

Podsetila je da je ranije u fokusu najpre bilo pitanje Haga, a da je, kada smo to rešili, "na sto stavljeno Kosovo".

"Za nas nema lakog puta - ali je savladiv, i nadam se da ćemo ga uspešno savladati", zaključila je generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji.

Osvrnuvši se na to da nema Kosova u Strategiji u ovkirima daljeg procesa proširenja", ona je podsetila da je Španija već nekoliko puta intervenisala po tom pitanju.

"Treba uvek da se podsetimo da postoji pet zemalja članica koje nisu priznale nezavisno Kosovo. Najglasnija je Španija, ne zbog Srbije, već zbog problema unutar sopstvene teritorije", kazala je Grubješić i dodala da Španija misli da je za Kosovo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sasvim dovoljan.

Ona je podsetila da je prošlo 18 godina od početka procesa stabilizacije i pridruživanja, kao i 15 od Solunskog samita kada je svim zemljama Zapadnog Balkana obećano clanstvo.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Miloš Miškov)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: PREDSEDNIK EVROPSKE KOMISIJE JASAN! Evo kada će Srbija i Crna Gora ući u EU!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track