Najnovije vesti

LAVROV OD VEČERAS U BEOGRADU: Dačić ga dočekuje na aerodromu, a Vučić u Vili Mir
Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa

LAVROV OD VEČERAS U BEOGRADU: Dačić ga dočekuje na aerodromu, a Vučić u Vili Mir

Politika
07:45h

Godine 1838, 23. februara, srpski knez Miloš Obrenović primio je u Kragujevcu prvog ruskog konzula u Srbiji Gerasima Vaščenka čime je i ozvaničeno uspostavljanje diplomatskih odnosa

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov danas dolazi u posetu Srbiji.

Lavrov dolazi u Srbiju u sklopu obeležavanja 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, ali će na dnevnom redu njegovih razgovora sa srpskim zvaničnicima, kako se očekuje, biti i aktuelna politička pitanja i trenutno stanje bilateralnih odnosa, situacija u regionu i ekonomija.

foto: Fonet/Nenad Đorđević

Šefa ruske diplomatije večeras će ne Aerodromu "Nikola Tesla" dočekati srpski kolega Ivica Dačić, a odmah zatim u vili "Mir" primiće ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Posle sastanka predviđene su izjave za medije.

Vučić i Lavrov će u četvrtak prisustvovati prezentaciji mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save na Vračaru. Mozaik na kupoli Hrama Svetog Save završen je i na visini od 65 metara predstavlja Hrista u činu vaznesenja na nebo. Reč je o jednom od najvećih projekata mozaičkog ukrašavanja u svetu.

Ukras, težak 40 tona, sačinjen je u Moskvi, pravljen godinu dana a onda potpm prevezen u Beograd.

foto: Fonet/Zoran Mrđa

Delo je devedeset ruskih umetnika predvođenih čuvenim Nikolajem Muhinom.

Izradu je finansirala ruska firma Gaspromnjeft sa četiri miliona evra. Planom posete predviđeno je da ruski ministar sutra uruči Orden prijateljstva Ivici Dačiću.

Inače, 23. februara 1838. godine srpski knez Miloš Obrenović primio je u Kragujevcu prvog ruskog konzula u Srbiji Gerasima Vaščenka čime je i ozvaničeno uspostavljanje diplomatskih odnosa.

Uoči dolaska u Beograd, Lavrov je u Moskvi prisustvovao otvaranju izložbe posvećene jubileju, poručivši da su Rusija i Srbija uvek spremne da pruže ruku jedna drugoj, da međusobno poštuju svoje interese.

foto: Beta AP

"Promene koje su se desile u Evropi i svetu u protekle dve decenije ne mogu da se ne odraze na naše zemlje. Ono što se nikada ne menja je spremnost da pomognemo jedno drugom, naše iskreno osećanje međusobnog saosećanja i poštovanja. Danas naše države su pred novim zadacima i razumemo i poštujemo međusobne interese. Cenimo naše strateško partnerstvo i uveren sam da ćemo ga dalje razvijati u ime dobrobiti naših naroda", poručio je Lavrov.

Pred Lavrovljevu posetu u Sočiju je u nedelju održano je 16. zasedanje Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju na kojemsu šef srpske diplomatije i potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin potpisali Protokol saradnji. Na sastanku je konstatovano da je u prethodnoj,

2017. godini, spoljnotrgovinska razmena između dve zemlje povećana u odnosu na 2016. godinu i iznosila je 2.5 milijarde dolara.

foto: Fonet/Nenad Đorđević

Zaključeno je da je cilj da se pored veoma dobrih političkih odnosa što više razvijaju i da se iskoriste sve pogodnosti Sporazuma o slobodnoj trgovini i sadašnje pregovaranje da taj sporazum važi za sve članice Evroazijske unije.

Kada je reč o političkim temama koje će biti u fokusu, očekuje se da će svakako biti reči o pitanju Kosova.

Zvanična Moskva snažno podržava politiku Srbije po tom pitanju i ne priznaje jednostrano proglašenu nezavsnost Kosova.

Svoje stavove o tome Rusija je vrlo oštro iznosila pred Savetom bezbednosti UN, uvek se pozivajući na poštovanje Rezolucije 12 44,a povodom 10. godišnjice od tog jednostranog akta iz Moskve su poručili da je ta teritorija još jedna "crna rupa", gde cveta korupcija, raste pretnja od terorizma, a nivo bezbednosti kritičan.

Kada je reč o evropskim integracijama Srbije i saradnji sa Rusijom i Evroazijskom unijom s druge strane, Lavrov je pre nekoliko dana u intervjuu za Juronjuz rekao da je za Moskvu to apsolutno normalan put razvoja spoljnih veza Srbije.

Ipak, skrenuo je pažnju da stavljanjem Srbije pred izbor "ili sa Rusijom, ili sa Zapadom", EU čini istu grešku koja je dovela do ukrajinske krize kada se društvo podelilo, kao i da su bilo kakvi ultimatumi u savremenom svetu, uključujući poruke da Srbija neće ući u EU dok ne prizna Kosovo i ne prikloni se spoljnoj politici Brisela, krajnje nepristojni.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Fonet/Aleksandar Levajković)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...