DAČIĆ O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: Ne odustajemo od razgovora u traženju rešenja za KiM
Foto: Fonet/Marija Đoković

Kompromis, ali ne po cenu nacionalnog bića

DAČIĆ O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: Ne odustajemo od razgovora u traženju rešenja za KiM

Politika -

Beograd neće odustati od daljih napora da dijalogom dođe do rešenja sa Prištinom, jer se zalaže za kompromise, ali ne i za one koji bi značili poništavanje našeg nacionalnog i državnog bića i suštine, poručio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na konferenciji u Beogradu.

foto: Zorana Jevtić

"Mi poslednjih pet godina pokušavamo sa Prištinom, uz posredovanje EU, da dođemo do rešenja, čineći nadljudske napore da često mirimo nepomirljivo, ali nam to sve teže polazi za rukom, jer druga strana u dijalogu ne pristupa na isti način", rekao je on otvarajući Međunarodnu konferenciju "Medijacija, sprečavanje i rešavanje konflikata u nastajućoj paradigmi" danas u Beogradu.

MAJA KOCIJANČIĆ: Dijalog Beograda i Prištine 26. februara

Govoreći o sukobima i nasilju u svetu, Dačić je rekao da je, "nažalost, i Srbija na samom kraju prošlog veka bila izložena brutalnoj agresiji, što je posledično kulminiralo najdrastičnijim separatizmom albanske nacionalne manjine u našoj južnoj pokrajini Kosovu i Metohiji".

foto: Zorana Jevtić

"Razni su izgovori činjeni da se opravda pokušaj nasilnog otcepljenja teritorije jedne suverene članice UN, ali nijedan nije izdržao ni malo ozbiljniji test logike, načelnosti i pravičnosti, a neće ni politike. Zamislite da bilo koja nacionalna manjina u vašim zemljama, izgovarajući se svim i svačim, a najčešće upotrebom neistina, proglasi deo vaše suverene teritorije kao novu državu! Gde bi nas to dovelo?", istakao je on u obraćanju učesnicima skupa.

Marko Đurić: Spremni smo za dijalog s Prištinom

Srbija, ukazao je Dačić, ima i previše istorijskih iskustava, koja su joj, osim velikih žrtvovanja i patnje, donosila i neizmerne radosti zbog oslobođenja od nasilnika i okupatora, pa sve do stvaranja spoljne politike koja je doživljavala brojna priznanja u svetu.

foto: Fonet

"Naša prestonica Beograd bila je mesto istorijskih susreta vekovima unazad, a u 20.veku bili smo centar sveta nesvrstanosti. Danas, naša spoljna politika drugačija je od tog vremena, ali sve ono što je vredno i nataloženo u nama ostavilo je neizbrisiv trag i izgradilo posebnost ovog našeg podneblja", rekao je šef srpske diplomatije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Fonet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track