(VIDEO) MILOŠEVIĆEVO PROROČANSTVO! ŠAINOVIĆ, MRKA I MOMIR 18 GODINA KASNIJE: Sve što je Sloba rekao 2. oktobra 2000. obistinilo se
Foto: Dragana Udovičić, reuter/stevo Vasiljević, Profimedia

Godišnjica smrti nekadašnjeg predsednika Srbije i SRJ

(VIDEO) MILOŠEVIĆEVO PROROČANSTVO! ŠAINOVIĆ, MRKA I MOMIR 18 GODINA KASNIJE: Sve što je Sloba rekao 2. oktobra 2000. obistinilo se

Politika -

BEOGRAD - Saradnici bivšeg predsednika države i istoričari ocenjuju da je on tačno predvideo događaje posle svog odlaska s vlasti.

Sve što je rekao 2. oktobra 2000. u obraćanju javnosti, o državi i naciji, ostvarilo se.

foto: Dragana Udovičić

"Valjda bi svakome trebalo da bude jasno da oni ne napadaju Srbiju zbog Miloševića, nego napadaju Miloševića zbog Srbije."

Ovom čuvenom rečenicom završio je Slobodan Milošević svoj testamentarni govor 2. oktobra 2000. godine, tri dana uoči drugog kruga predsedničkih izbora, pišu Novosti.

Ni godinu dana nakon tog govora - na Vidovdan 2001. godine - Milošević je izručen Haškom tribunalu, u kome je i umro, na današnji dan pre 12 godina.

Govorio je o sudbini Srbije, upozorio je na delovanje opozicije, da preti rasparčavanje zemlje, ekonomsko ropstvo... Po mnogo čemu to njegovo obraćanje javnosti bilo je - proročko.

foto: Fonet/Zoran Mrđa

- To je bio istorijski govor. Njegove procene bile su tačne i neponovljive - kaže Milutin Mrkonjić, koji će danas, kao i svih prethodnih godina, obići Miloševićev grob u Požarevcu.

- Sumnjam da će bilo koji državnik ubuduće u momentu kada odlazi sa vlasti biti sposoban za jedno takvo proročanstvo.

foto: Zorana Jevtić/Arhivska Fotografija

Nikola Šainović, nekadašnji premijer Srbije, navodi da je Milošević video da se na Srbiji i njemu lično razrađuje model trostruke pretnje - političke, vojne i haške.

- Ta pretnja trebalo je da postane recept za disciplinovanje neposlušnih zemalja. Video je da od njega prave paradigmu na kojoj će sprovesti ceo plan u delo. Deset godina su se bavili njime u direktnom kontaktu, na najvišem nivou, tako da za njega više nije bilo tajne. Zato je u trenutku odlaska sa pozornice sasuo "na dah" istinu u koju je gledao sve vreme, sa porukom "nemojte da vam nisam rekao" - kaže Šainović.

foto: Beta/Milan Obradović

Oni koji su poznavali Slobu, nastavlja naš sagovornik, znaju da nije bio sujeveran, odbijao je svaku mistiku, nije nagađao.

- Milošević je bio tehnokrata, gledao je direktno u jezgro talasa koji se valjao sa zapada, preko nas, na istok - navodi Šainović.

Za Momira Bulatovića, nekadašnjeg predsednika Savezne vlade, Milošević je bio istinski socijalista, a socijalisti ne dopupštaju da njihovim državama komanduju stranci i pljačkaju ih pod vidom privatizacije.

foto: Nebojša Mandić

- Najbolje objašnjenje za rat koji je NATO započeo jeste otpor Jugoslavije širim trendovima političkih i ekonomskih reformi, a ne težak položaj kosovskih Albanaca. O tome je govorio Slobodan - navodi naš sagovornik.

Bulatović ističe da je Milošević, kao i ostale velike istorijske ličnosti, znao kako i kada mora da postupa. Znao je, kaže, i da ćuti, što je obaveza svakoga ko vodi državu.

- Samo jednom je "progovorio" a kada je to učinio, braneći Srbe od lažnih optužbi, mučki je ubijen u zatvoru Haškog tribunala - zaključuje Bulatović.

Šta kažu istoričari?

Istoričari smatraju da Srbija nije uspela da izbegne nijedan od izazova koje je Milošević pomenuo u svom govoru, niti je na njih imala odgovor.

foto: Zorana Jevtić

- Sa istim problemima suočavamo se i danas - smatra istoričar Ljubodrag Dimić.

- Miloševićev govor je govor čoveka koji je imao višedecenijsko iskustvo u vladanju, decenijsko iskustvo u vođenju države koje se podudarilo sa krajem Hladnog rata i ratovima na prostoru Jugoslavije i čoveka koji se suočio sa novim svetskim poretkom u kome za Srbiju nije bilo mesta. Bio je to govor političara koji je upoznao i razumeo proces u kome se nalazio, a deo tog proces bio je i 5. oktobar.

Dimić navodi da se suočavamo sa onim što je Milošević predvideo u vezi sa Kosovom, Crnom Gorom, nadolaženjem siromaštva, nametanjem lojalnosti vladajućih elita, ukidanjem identiteta, "nametanjem istorije"...

On ocenjuje da je rušenjem Miloševića srušena ne samo vlast nego država i da je došlo do usitnjavanja prostora.

- To je pogled svih onih koji su u Prvom svetskom ratu, u Drugom svetskom ratu, ali i krajem 20. veka, smatrali da Srbija ne može biti veća od pretkumanovske Srbije - kaže Dimić.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Ljiljana Begenišić)

Foto: Dragana Udovičić/Reuters/Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Da li je Sloba ubijen u Hagu ili je još živ? Sve teorije zavere o smrti Miloševića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track