SKUP MINISTARA SPOLJNIH POSLOVA U SARAJEVU: Dačić danas na sastanku Zapadno balkanske šestorke
Foto: Zorana Jevtić

Pripreme za Samit u okviru Berlinskog procesa

SKUP MINISTARA SPOLJNIH POSLOVA U SARAJEVU: Dačić danas na sastanku Zapadno balkanske šestorke

Politika -

U Sarajevu se danas održava neformalni sastanak ministara spoljnih poslova "Zapadno-balkanske šestorke - ZB6", na kojem će učestvovati potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Domaćin sastanka biće ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak. Glavne teme skupa će, kako je saopšteno iz MSP, biti dokument Evropske komisije posvećen Strategiji proširenja EU na Zapadni Balkan i pojačanom angažovanju EK u tom kontekstu, kao i pripreme za predstojeći Samit o Zapadnom Balkanu u okviru "Berlinskog procesa", koji će biti održan u Londonu 9. i 10. jula 2018. godine.

Pored ministara spoljnih poslova "ZB6", na skupu će učestvovati i zamenica predsednika Vlade i ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharieva, generalni direktor EK za susedsku politiku i politiku proširenja Kristijan Danielson, generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju Goran Svilanović, koordinator za organizaciju Samita o ZB u Londonu ambasador Endru Pejdž i izvršni direktor Fonda za Zapadni Balkan Đerđ Mura.

Nakon glavne plenarne sesije i radnog ručka, istoga dana, biće održana druga Konferencija ministara inostranih poslova Fonda za zapadni Balkan (FZB).

Na marginama ministarskog sastanka biće održan 167. Bergedorfov okrugli sto, pod nazivom: "Dug put u Evropu: Zapadni Balkan između domaćih izazova i geopolitike", na kome će ministri "ZB6" razmeniti mišljenja o daljim pravcima jačanja regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track