Vučić: Nude Srbima novac da uđu u vojsku Kosova
Foto: Profimedia

Šef države o vojsci Kosova

Vučić: Nude Srbima novac da uđu u vojsku Kosova

Politika -

Na 14-godišnjicu od pogroma Srba, Vučić je rekao da se „Srbiji u budućnosti ne piše dobro zbog mnogih objektivnih kriterijuma“

Dramatična upozorenja predsednik Aleksandar Vučić je izneo i zbog situacije na Kosovu i Metohiji. Na 14-godišnjicu od pogroma Srba, Vučić je rekao da se „Srbiji u budućnosti ne piše dobro zbog mnogih objektivnih kriterijuma“.

- Da je EU želela da ZSO bude formiran, njihov uslov za viznu liberalizaciju bio bi ZSO, a ne demarkacija sa Crnom Gorom. Više niko to i ne pominje. Sit sam toga.

On je otkrio i sa kakvim problemima se suočava Srbija kada je reč o najavi da će Kosovo formirati svoje oružane snage.

- Pozivam Srbe na Kosovu da ne učestvuju u formiranju organa druge države. Oni sada idu po srpskim sredinama i potkupljuju srpske mladiće da bi išli u njihovu vojsku, ne idu samo na jugu već i na severu - upozorio je Vučić.

Zbog ovakvih ocena, Vučić je rekao i da ništa ne očekuje od sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem koji je zakazan za 23. mart u Briselu.

- Ne očekujem ništa jer Srbija nema više šta novo da učini za bilo koga. Čekamo formiranje ZSO ili ponudu za kompromisno rešenje kosovskog problema - zaključio je Vučić.

I ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao, osvrćući se na najavu kosovskih vlasti da će formirati vojsku Kosova, da će Srbija učiniti sve što može da do takve paravojske ne dođe.

- Pitam se koja je njena svrha na prostoru na kome se nalaze hiljade najobučenijih i dobro opremljenih pripadnika Kfora, kojima se dobro komanduje. Kako će nekakva nova formacija učiniti ono što ne mogu sve te hiljade pripadnika najboljih vojski sveta, kako će vojska kojom komanduje Agim Čeku omogućiti mir na Kosovu i Metohiji? - upitao je Vulin.

On je postavio pitanje i od koga će ta vojska braniti južnu srpsku pokrajinu - od Srbije, čiji je deo, od Kfora, ili od Srba sa Kosova i Metohije.

Vulin je zatražio od međunarodne zajednice i EU da zauzmu podjednako glasan stav kada je u pitanju formiranje vojske na prostoru južne srpske pokrajine, protivno Rezoluciji 1244, nacionalnom i međunarodnom pravu.

Nastavak dijaloga 23. marta

TAČI I VUČIĆ KOD FEDERIKE MOGERINI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem 23. marta u Briselu, najavljeno je iz Evropske službe za spoljne poslove.

- Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednica Evropske komisije Federika Mogerini biće domaćin sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kosova Hašima Tačija koji će se održati 23. marta u Briselu - navodi se u saopštenju portparolke Evropske komisije Maje Kocijančič.

- Vučić i Tači nastaviće razmenu informacija kada je u pitanju faza dijaloga koja se odnosi na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, kao i da će razmotriti rad na implementaciji već postignutih dogovora - kažu u EK.

foto: Fonet

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia, Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track