MINISTARKA JOKSIMOVIĆ: Srbija spremila pregovaračke pozicije za 5 poglavlja
Foto: Zorana Jevtić

Evropske integracije

MINISTARKA JOKSIMOVIĆ: Srbija spremila pregovaračke pozicije za 5 poglavlja

Politika -

BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ponovila je danas da je Srbija u potpunosti spremila pregovaračke pozicije za pet poglavlja: 33 - finansijske i budžetske odredbe, 9 - finansijske usluge, 13 - ribarstvo, 18 - statistika i 17 - ekonomska i monetarna unija.

Verujemo da će posle Izveštaja o napretku, u aprilu ove godine, države članice EU dati saglasnost za otvaranje značajnijeg paketa poglavlja do kraja bugarskog predsedavanja, rekla je Joksimović u susretu sa ambasadorkom Češke Ivanom Hlavsovom.

One su razgovarale o bilateralnim odnosima dve države, procesu pristupanja Srbije EU, reformama, Strategiji proširenja i drugim aktuelnim temama, navodi se u saopštenju Vlade Srbije. Staregiju proširenja Srbija, naglasila je Joksimović, razume kao konkretan politički signal kojima se ukazuje da se na našu državu, kao kredibilnog kandidata za prijem u EU, ozbiljno računa.

Ministarka je ponovila da se 2025. godina ne percepira kao definisana i utvrdjena godina prijema, već kao podstrek, ohrabrujući i istovremeno okviran termin. Joksimović je zahvalila Češkoj na pomoći u dosadašnjem procesu evropskih integracija, jer je ta zemlja posebno pomagala uspostavljanju sistema za učešće Srbije u civilnim misijama EU.

Prema njenim rečima, Srbija je države Višegradske grupe, medju kojima je u Češka, prepoznala kao dobru platformu za dodatnu saradnju. Ambasadorka Češke Ivana Hlavsova potvrdila je da će Srbija i u nastavku procesa pristupanja imati podršku Češke.

Ocenila je da su za četiri godine njenog mandata vidljivi rezultati refomi koje se sprovde, što je, kako je dodala, primećeno i u EU.

Hlavsova je kazala da je prepoznata i posvećenost Srbije regionalnoj saradnji i stabilnosti. Bilateralni odnosi dve države su izuzetno dobri ocenile su sagovornice, ali smatraju i da postoji kapacitet za njihovo dalje intenziviranje. Jadranka Joksimović zahvalila je Hlavsovoj na saradnji koju su ostvarile tokom njenog službovanja u Beogradu.ž

(Kurir.rs/beta/Foto: Zorana Jevtić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) SRBI OPET ŠVERCUJU KOKAIN NA ZAPADU! Hapšenja u Grčkoj!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track