SKUPŠTINA NASTAVILA RAD POSLANIČKIM PITANJIMA: Parlamentarci žestoko o o niškom aerodromu, pregovorima o KiM...
Foto: Nebojša Mandić

Predlog zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije u parlamentu

SKUPŠTINA NASTAVILA RAD POSLANIČKIM PITANJIMA: Parlamentarci žestoko o o niškom aerodromu, pregovorima o KiM...

Politika -

Poslanici Skupštine Srbije danas nastavljaju raspravu o amandmanima na Predlog zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija, a početak sednice su iskoristili da članovima vlade postave pitanja.

Poslanica Sanda Rašković Ivić pitala je na osnovu koje i od koga odobrene pregovaračke platforme šef države vodi razgovore i pregovore o Kosovu i Metohiji.

foto: Filip Plavcic

"Na osnovu kojih stavova i pregovaračkog okvira predsednik obavlja razgovore i pregovore po svetu, ko ga je ovlastio i na osnovu koje platforme on to radi", rekla je Rašković Ivić i dodala da Skupština Srbije nije dala odobrenje za vođenje pregovora i upitala da li je to možda učinila vlada.

"Mi iz medija slušamo o različitim predlozima, podeli Kosova, razmeni teritorija, stolici u UN, mestu posmatrača za Kosovo u UN. Pored okvira koje daje skupština ili vlada, Ustav takođe predstavlja okvir koji bilo kakvu improzivaziju moze da spreči", rekla je ona i dodala da nijedan od pomenutih predloga nije u skladu sa ustavnim rešenjima.

Poslanik DS Goran Ćirić pitao je premijerku Anu Brnabić zbog čega nije predstavljen ugovor i koncesiji aerodroma Nikola Tesla. Navodeći da je "prisutno negodovanje" građana Niša u vezi sa zahtevom i preporukom Vlade Srbije o prenosu vlasništva niškog aeodroma na državu, Ćirić je kazao da su prisutne sumnje i upitao da li je razlog za prenos imovine bio taj što je uslov koncesionara bio smanjenje frekvencije i broja putnika u Nišu. Pitao je i šta je bio motiv za potpisivanje koncesionog ugovora, kao i da je tražena bankarska garancija za izvršenje investicije od milijardu evra.

foto: Dragana Udovičić

"Ko će posle završetka koncesionog roka ostati vlasnik onoga sto je investirano da milijardu evra na zemljistu aerodroma Nikola Tesla", pitao je Ćirić.

Tatjana Macura iz Dosta je bilo pozvala je ministarku saobraćaja Zoranu Mihajlović da dostavi "tajni ugovor" o koncesiji kako bi se otklonile sumnje da on ima veze sa dešavanjima u Nišu.

foto: Nebojša Mandić

Lider SRS Vojislav Šešelj pitao je premijerku Brnabić zašto je saopštila javnosti da rekonstrukcija Vlade Srbije sada nije prioritet i da treba sačekati da se stvari oko KiM stabilizuju kada, smatra, treba da bude obrnuto.

"Nama je potrebna konsolidovana Vlada da bismo se ozbiljnije suocavali sa svim problemima oko KiM. Treba nam homogena Vlada sastavljana isključivo od patriota. Pod hitno izbaciti iz Vlade Zoranu Mihajlović, kao i Zlatibora Lončara", rekao je Šešelj. On je ponovo izneo tvrdnju da je Mihajlović na svoju ruku poslala ambasadi SAD ugovor o sklapanju međudržavnog ugovora po kome bi američke firme imale prioritet u Srbiji kada je reč o infrastrukturi.

foto: Filip Plavčić

"Kada su je novinari pitala, ona je 'smandrljala' da je to Nacrt", rekao je Šešelj. Naveo je da bi u svakom slučaju vlada trebalo da bude obaveštena o tom Nacrtu, a da mu je premijerka kada je pitao, tvrdi Šešelj, rekla da ona ne zna ništa.

Poslanik SDS - Narodna stranka Miroslav Aleksić pitao je predsednicu parlamenta Maju Gojković da li će povući opomene koje mu je juče izrekao predsedavajući Veroljub Arsić, jer nije tačno da je rekao ono zbog čega ga je Arsić opomenuo i oduzeo mu reč. U prilog tome doneo je stenografske beleške u kojima se, kaže Aleksić, vidi da on nije rekao da poslanici SNS čitaju "literarne radove" već samo radove, a da ga Arsić opomenuo tvrdeći da je rekao "literarne radove", te da time vređa dostojanstvo. Njega je zanimalo, zašto Vlada Srbije u ovom trenutku preuzima aerodrom u Nišu, da li je ugovorom o koncesiji za beogradski aerodrom preuzela obaveze da se ne razvijaju drugi aerodromi u Srbiji kako se, kaže, ne bi pravila konkurencija firmi koja je preuzela upravljanje aerodrom Nikola Tesla.

foto: Nebojša Mandić

"Kako je moguće da Vlada Srbije nije bila u stanju da sama upravlja aerodromom 'Nikola Tesla' a sada zna i ume da upravlja sa aerodromom u Nišu", pitao je Aleksić.

Poslanik Dveri Ivan Kostić želeo je da zna da li će u budućoj, rekonstruisanoj vladi, kao i u Skupštini Srbije biti mesta za evroazijske integracije.

"Mi vidimo koliku podršku ova Vlada traži od Rusije u međunarodnim institucijama kada se postavlja pitanje zaštite suvereniteta, a kroz rad Vlade i Skupštine ne vidimo dobru volju da se ta saradnja unapredi", rekao je Kostić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja