Najnovije vesti

ŠARČEVIĆ I ĐORĐEVIĆ POTPISALI SPORAZUM O SARADNJI: Škole i centri za socijalni rad zajedno u zaštiti dece od nasilja
Foto: Tanjug/Rade Prelić

pomoć žrtvama nasilja

ŠARČEVIĆ I ĐORĐEVIĆ POTPISALI SPORAZUM O SARADNJI: Škole i centri za socijalni rad zajedno u zaštiti dece od nasilja

Društvo

BEOGRAD - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević potpisali su danas Uputstvo o postupanju ustanova obrazovanja i vaspitanja i centara za socijalni rad i organa starateljstva u zaštiti dece od nasilja.

 

To uputstvo trebalo bi da omogući saradnju prosvete, porodice i centara za socijalni rad na unapređenju podrške i pomoći žrtvama svih vrsta nasilja, kao i pružanju pomoći deci počiniocima nasilja i njihovim porodicama u promeni njihovog ponašanja i promeni sistema vrednosti.

 

foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Kako se navodi, imajući u vidu "obim i sadržaj nasilja nad decom u Srbiji" neophodno je da škole, porodice i centri za socijalni rad uspostave kontinuiranu saradnju radi zajedničkog delovanja u prevenciji, sprečavanju, otkrivanju i reagovanju na ovu učestalu pojavu.

 

Đordjević je rekao da veruje da bi za godinu dana mogla da se ustanovi procedura rada, odnosno postupanja škola i centara za socijalni rad.

Šarčević je novinarima rekao da u školama nema dovoljno pedagoga i psihologa i da će se raditi na povećanju broja tog kadra.

 

foto: Tanjug/Rade Prelić

 

On je rekao i da škole sada imaju obavezu da naprave timove za borbu protiv nasilja i da će ako se nasilje u školama bude prikrivalo smeniti direktora te škole.

 

"Ovde ću ga smeniti bez pardona, ako krade državne pare, ima više od 65 godina, a neće u penziju", rekao je Šarčević. 

 

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug, Rade Prelić)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...