SKUPŠTINA SRBIJE: Nastavljena rasprava o amandmanima, radikali kritikovali predsedavajućeg
Foto: Zorana Jevtić

Predlog zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije

SKUPŠTINA SRBIJE: Nastavljena rasprava o amandmanima, radikali kritikovali predsedavajućeg

Politika -

Poslanici su juče razmotrili 324 od više od 600 podnetih amandmana, od kojih su gotovo 400 podneli poslanici vladajuće koalicije

BEOGRAD - Skupština Srbije nastavila je danas raspravu o amandmanima na Predlog zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije, kojim se oblast obrazovnih kvalifikacija povezuje sa tržištem rada.

U obrazloženju je navedeno da se tim zakonom stvara jedinstveni nacionalni okvir koji obuhvata sve postojeće nivoe i vrste kvalifikacija, sticane kroz formalno i neformalno obrazovanje, nezavisno od životnog doba u kojem se stiče.

Poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) u Skupštini Srbije su danas kritikovali predsedavajućeg sednice Veroljuba Arsića jer poslanicima vladajuće koalicije dozvoljava da vreme za obrazlaganje amandmana na Predlog zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije troše govoreći o raseljenim licima, niškom aerodromu i drugim temama.

Poslanici su juče razmotrili 324 od više od 600 podnetih amandmana, od kojih su gotovo 400 podneli poslanici vladajuće koalicije.

Amandmane većine je opozicija ocenila kao rušenje dostojanstva skupštine, kao obesmišljavanje rasprave i sprečavanje kritike, dok je vladajuća većina isticala da su njeni amandmani "smisleniji i bolji" od opozicionih.

Gotovo istovetni, amandmani vladajuće većine počinju stavom da se nacionalnim okvirom kvalifikacija "afirmiše sveukupan razvoj Srbije s posebnim osvrtom na...", te se tu dodaje: "poboljšanje kadrovskih resursa", ili "unapredjenje evropskih integracija", "rast ekonomskih indikatora", "unapredjenje rodne ravnopravnosti", "povećanje ulaganja", "veća efikasnost sudova"...

Na dnevnom redu je i Predlog Zakona o udžbenicima koji predvidja uvođenje digitalnih udžbenika, kao i Predlog zakona o prosvetnoj inspekciji.

Na dnevnom redu su i predlozi zakona o elektronskoj upravi i o "nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka".

(Kurir.rs/Beta/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track