DANAS SASTANAK LIDERA OPOZICIJE: Đilas, Janković i Jeremić o učvršćivanju saveza, nastupu u skupštini grada...
Foto: Dado Đilas

ujedinjeni

DANAS SASTANAK LIDERA OPOZICIJE: Đilas, Janković i Jeremić o učvršćivanju saveza, nastupu u skupštini grada...

Politika -

Sastanak lidera opozicije Dragana Đilasa, Saše Jankovića i Vuka Jeremića biće održan danas.

Na stolu će se naći Đilasov izmenjeni predlog za savez opozicije. Njegov prvi predlog, podsetimo, nije naišao na punu podršku. Tada je Đilas u 13 tačaka predložio da se sve demokratski orijentisane stranke slože u jedan savez. Kamen spoticanja bio je, između ostalog, predlog da stranke stave svoje interese po strani, što je, u izmenjenoj verziji, Đilas promenio.

Naš izvor kaže da će, sem njih trojice, biti još učesnika razgovora.

"Razgovaraće se o tome da li će biti čvršći savez ili ne, ali i da li će od 9. maja opozicija u Skupštini Beograda sesti u jedan klub. Neki to smatraju tehničkim pitanjem, a drugi da zajednički klub šalje poruku o jedinstvu i ozbiljnim namerama. Nije logično da na izborima budete na jednoj listi, a onda, u isto vreme dok pravite savez, u gradsku skupštinu uđete u tri kolone", kaže izvor.

Lider Levice Srbije Borko Stefanović rekao je da se očekuje sastanak, da je već održan jedan na kojem je Đilas predstavio svoju ideju, a da lideri stranaka na svojim stranačkim organima treba da odluče o toj ideji.

Potpredsednik Jeremićeve Narodne stranke Nikola Jovanović kaže da se od starta zalažu za zajednički nastup.

Ključni lideri treba da se dogovore o mehanizmu odlučivanja u savezu i mestu svake organizacije u njemu. Ovo nije utakmica za lidere opozicije, građane to ne zanima. Niti je dobro da se preko medija vrši pritisak na bilo koga, a da način funkcionisanja nije dogovoren u ozbiljnom formatu - kaže Jovanović.

Kako saznajemo, osim Đilasovog, postoje još dva predloga o zajedničkom opozicionom delovanju - Saše Jankovića i Janka Veselinovića, predsednika Pokreta za preokret.

"Janković i Veselinović su predložili sličnu stvar - savez, ali čak labaviji i od koalicije. On nema nikakvu strukturu. Svodi se na koordinaciju, konsultacije i dogovor o nenapadanju. Reč je o daleko labavijem savezu u odnosu na onaj koji je predložio Đilas", navodi naš dobro obavešteni sagovornik.

Kurir.rs/Blic/D. Luković/N. Latković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track