MAKRON TVRDI DA NIJE VREME ZA PROŠIRENJE EVROPSKE UNIJE Dragan Đukanović: EU mora da se preoblikuje, ali sa ulaskom zapadnog Balkana
Foto: AP

RAMPA FRANCUZA

MAKRON TVRDI DA NIJE VREME ZA PROŠIRENJE EVROPSKE UNIJE Dragan Đukanović: EU mora da se preoblikuje, ali sa ulaskom zapadnog Balkana

Politika -

Stav francuskog predsednika Emanuela Makrona da nije pravi trenutak za proširenje EU, navodeći da Zapadni Balkan treba najpre učvrstiti, stručna javnost u Srbiji ne vidi kao obeshrabrujući imajući u vidu da je naša zemlja na putu ka Uniji već napravila određeni pomak.

Govoreći o Makronovoj svojevrsnoj "rampi" za pristupanje zemalja Zapadnog Balkana EU, Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku kaže da u Uniji očigledno postoje određene manjkavosti zbog kojih francuski predsednik želi da sačeka pogodniji trenutak.

- Postojeća EU nije dala dobre ili kvalitetne odgovore na migrantsku, ekonomsku i institucionalnu krizu i očigledno je da ona mora da se preoblikuje, da nađe neki funkcionalniji model. Ali to će svakako ići paralelno sa pridruživanjem zemalja zapadnog Balkana Uniji - ocenjuje Đukanović.

On ističe da će ta dva procesa ići paralelno.

- To ne isključuje jedno drugo. Makron je rekao da sada, u ovom trenutku nije vreme za proširenje a naravno da nisu stvoreni ni uslovi jer mora još puno toga da se uradi sa Strategijom o proširenju. Važno je da ima nekih pomaka. Tendencija je da se Srbiji i Crnoj Gori, kao predvodnicima ovog procesa, da dodatni podstrek da svoj put u EU ubrzaju, ali i da se na marginama ne ostavlja ostatak regiona - Albanija, Makedonija pa i BiH.

Podsetimo, Makron je pred poslanicima Evropskog parlamenta rekao da želi da učvrsti Zapadni Balkan uz evropski projekat, ali da sada nije vreme za prijem novih članica.

- Podržaću proširenje samo ako prvo bude produbljivanja i reforme naše Evrope - naveo je Makron.

(Kurir.rs/Sanja Đurić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: ŠTA SE UBIJENI NARKO-DILER LUKA RADULOVIĆ pre mesec dana nagodio sa Tužilaštvom za organizovani kriminal?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track