VUČIĆ RAZGOVARAO SA ALEKSOM SOROŠEM: Podrška reformama i evrointegracijama Srbije, ali i unapređenju položaja Roma
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Sastanak u Predsedništvu Srbije

VUČIĆ RAZGOVARAO SA ALEKSOM SOROŠEM: Podrška reformama i evrointegracijama Srbije, ali i unapređenju položaja Roma

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa zamenikom predsedavajućeg Fondacije za otvoreno društvo Aleksandrom Sorošem, koji je izrazio spremnost za još veću podršku reformama, jačanju kapaciteta državnih institucija i demokratskih procesa u Srbiji.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić i Soroš razgovarali su o napretku Srbije u evropskim integracijama, podizanju preduzetničkog duha i unapređenju položaja Roma u Srbiji. Fondacija za otvoreno društvo je spremna da pomogne koliko god je u njenoj moći u unapređenju položaja Roma u Srbiji, što bi u velikoj meri doprinelo i njihovom većem učešću u javnom životu, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Tema razgovora bilo je i unapređenje i korišćenje potencijala romske zajednice u oblasti razvoja preduzetništva, u čemu će pomoć pružiti kako lokalna zajednica u kojoj žive, tako i cela Srbija.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

„Srbija ima priliku da iskoristi evropske i nacionalne resurse da unapredi položaj najugroženijih građana Srbije, među kojima su i Romi", istakao je Soroš.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o pozitivnom aspektu života i stvaralaštva Roma u Srbiji, a to su svakako njihova kultura i umetnost.

Fondacija je nedavno pokrenula Evropski romski institut za umetnost i kulturu u Berlinu, a Srbija razmatra mogućnost otvaranja ogranka Instituta u Beogradu. Vučić je zahvalio Fondaciji na zalaganju da sedište inicijative „Integracija Roma 2020“, koju vodi Savet za regionalnu saradnju, bude u Beogradu pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i izrazio očekivanje da saradnja sa ovom regionalnom inicijativom bude još plodotvornija.

(Kurir.rs/Fonet/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track