DAČIĆ: Naplata za ulazak u Šengen veoma loša odluka, svima bih udario reciprocitet
Foto: Damir Dervišagić

sedam evra za ulazak u šengensku zonu

DAČIĆ: Naplata za ulazak u Šengen veoma loša odluka, svima bih udario reciprocitet

Politika -

BEOGRAD - Odluka o plaćanju ulaska u Šengen za građane trećih zemalja koji su inače oslobođeni plaćanja viza, među njima i gradani Srbije, veoma je loša odluka, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i dodao da bi on svakome odgovorio recipročno.

"Oni govore da ce to važiti za sve, ne samo za nas i smatram da je to veoma loša odluka. Svako voli da prikuplja pare i tako bi trebalo i mi da se ponašamo. Iako znam da se predsednik Vučić ne bi složio sa mnom, ja bih svima udario reciprocitet. I kada je reč o vizama, taksama, poniženju naše države... Kad bi se tako osećali, drugačije bi se ponašali", zaključio je Dačić.

Dogovorom o Evropskom sistemu za putne informacije i odobrenja (ETIAS) predviđeno je da gradani trećih zemalja od 2021. godine plaćaju sedam evra odobrenje za ulazak u šengensku zonu, a taj dogovor su potvrdili predstavnici zemalja clanica EU.

Ostaje da tu odluku usvoje Evropski parlament i Evropski savet.

"Sistem će se primenjivati na državljane trećih zemalja koje su oslobođene viznog režima. Oni će prijavom preko interneta morati da dobiju ovlašćenje za putovanje pre ulaska u Šengen. Za takvu prijavu podnosilac zahteva će placati naknadu za putovanje u iznosu od sedam evra", naveli su u Evropskom savetu.

Sistem ETIAS je predložila Evropska komisija u novembru 2016. godine, a ukoliko se, kako se i očekuje, do kraja ove godine dobije saglasnost Evropskog parlamenta i Saveta EU, novi sistem mogao bi da stupi na snagu do 2021. godine.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Damir Dervišagić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track