SAŠA JANKOVIĆ: Dušan Vujović dao ostavku jer napušta brod koji će udariti u santu leda
Foto: Beta

procena

SAŠA JANKOVIĆ: Dušan Vujović dao ostavku jer napušta brod koji će udariti u santu leda

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Pokreta slobodnih gradjana Saša Janković ocenio je danas da ;ministar finansija Dušan Vujović napušta Vladu Srbije, jer vidi da je to brod koji će udariti u santu leda, i dodao da za to ima više razloga, od kojih je glavni taj što novca nema, a Srbija naredne tri godine vlasnicima mora da isplati 4,5 milijardi dolara evrobondova.

foto: Nebojša Mandić, Beta

"Više je razloga za napuštanje, oni su politički, ekonomski i medjunarodni, ali glavni je taj što Srbija u naredne tri godine mora da isplati evrobondova za 4,5 milijardi dolara, a sredstava u budžetu za to nema i Vujović s tim ne želi da ima veze", rekao je Janković i dodao da se Ministarstvom finansija upravlja spolja. Janković je dodao da se Vujović sa svojom pomoćnicom Ivanom Matić sastaje po kafićima jer joj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zabranio da udje u zgradu ministarstva.

Prema njegovim rečima, jedan od razloga za ostavku je i politička zloupotreba Poreske uprave koja je služila za progon neistomišljenika. "U novembru je iz državnih rezervi NBS isplaćeno 750 miliona dolara za dospele rate evrobondova, što je direktno protivno zakonima, a 3. decembra dospeva nova rata od milijardu dolara, za šta novca u budžetu nema", rekao je Janković.

Razlozi za njegov odlazak se tu ne završavaju pošto se cela medjunarodna situacija po Srbiju pogoršala - Srbija se približava Turskoj i Rusiji, a usporava evropski put, a pokreću se i postupci pred medjunarodnim, finansijskim institucijama protiv Srbije.

foto: Dragana Udovičić

Kao razloge Janković je naveo i nesprovodjenje preporuka GRECO komisije o korupciji zbog čega je Savet Evrope pokrenuo proces protiv Srbije, stavljanje Srbije na spisak zemalja u kojima se pere novac, pritisci Nemačke zbog kineskih investicija u Srbiji. Bivši ombudsman je ocenio da je Vujovićeva procena da je nemoguće u takvom ambijentu održati čak i spoljne elemente finansijske stabilnosti Srbije. "Moramo da postavimo pitanje kuda to Srbija ide.

Vučić je do juče bio lažni srpski nacionalista, a sada su on i njegovi mediji postali veći ruski nacionalisti od samih Rusa. Pošto su njegova obećanja Zapadu izvetrila, postavlja se pitanje šta je sada obećao Putinu i Erdoganu da bi postao njihov najbolji prijatelj", rekao je Janković i dodao da je Vućić do nedavno imao druge prijatelje. ; Lider PSG pita zašto je Srbija, koja je napustila evropski put, poslednja na listi prioriteta ove vlasti? ; "Stabilnost je ozbiljno narušena, a odnosi sa zemljama regiona su nikad lošiji. Srbija je zemlja neslobode u kojoj su sva ljudska prava ugrožena", zaključio je Janković.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track