DAČIĆ U SB UN O KOSOVU: Sprovesti sve dogovoreno između Beograda i Prištine bez uslovljavanja
Foto: Fonet TV

sednica u njujorku

DAČIĆ U SB UN O KOSOVU: Sprovesti sve dogovoreno između Beograda i Prištine bez uslovljavanja

Politika -

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas u Njujorku da je potrebno sprovesti sve što je dogovoreno između Beograda i Prištine bez dodatnih uslovljavanja i da se za sva nerešena pitanja pronađu rešenja isključivo putem dijaloga.

Dačić je na sednici SB UN posvećenoj tromesečnom izveštaju o Kosovu, ocenio da je situacija na KiM i dalje nestabilna i da je međunarodno prisustvo još uvek više nego potrebno.

Dačić je kritikovao članice Saveta bezbednosti UN koje traže promenu formata u kojem se odravaju sednice o Kosovu.

"Nastojanja da se smanji UNMIK i njegov budžet, promeni njegov mandat, prorede sednice SB i sl. nikako ne doprinose stvaranju povoljne klime za ostvarivanje ovih ciljeva. Ona samo unose dodatne nesuglasice kako među članicama SB, tako i između Beograda i Prištine", istakao je Dačić.

On je naveo da debate o tome da li SB treba da posveti ovoj temi tri sata svaka tri meseca (12 sati godišnje) nisu potrebne u ovom trenutku.

"Ono što je potrebno je da se sve što je dogovoreno sprovede bez dodatnih uslovljavanja i da se za sva nerešena pitanja pronađu rešenja isključivo putem dijaloga".

"SB ima dužnost i obavezu da pomogne u pronalaženju tog rešenja i normalizaciji prilika na KiM, koji su, ne smemo zaboraviti, važni i za stabilnost čitavog regiona", poručio je Dačić na sednici SB UN.

Dačić sa predsedavajućom SB UN

Ivica Dačić sastao se u Njujorku sa stalnom predstavnicom Poljske i predsedavajućom SB UN za maj, ambasadorkom Joanom Vroneckom.

Sagovornici su ocenili da su bilateralni odnosi dve zemlje prijateljski i dobri i potvrđena je spremnost za njihovo dalje unapređenje. Dačić je preneo naše protivljenje inicijativi pojedinih članica SB UN za promenu formata i dinamike sednica tog tela o UNMIK-u. Istakao je da pitanje Kosova i Metohije nije rešeno i da situacija na terenu ukazuje na neophodnost daljeg prisustva i angažmana Misije UN-a u nesmanjenom obimu i nepromenjenom mandatu.

Dačić je istakao i da ne može i ne sme biti mesta za selektivnu implementaciju dogovorenog, odnosno jednostrano menjanje postignutog sporazuma.

"ZSO mora biti formirana u skladu sa Briselskim sporazumom, njegovim principima i implementacionim planom", ukazao je ministar i dodao da se opravdano sumnja u iskrenost sa kojom Priština sa zakašnjenjem od pet godina ulazi u ovaj proces, uprkos deklarativnim najavama da će biti preduzete određene aktivnosti oko ZSO.

Dačić je, istovremeno, podržao poziv generalnog sekretara UN Antonija Gutereša za temeljnu istragu dogadaja od 26. marta, kada je uhapšen šef vladine kancelarije za KiM Marko Đurić, navodeći da je potrebno "preduzeti odgovarajuće korektivne mere u slučaju nepoštovanja ljudskih prava".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Fonet TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track