Najnovije vesti

POČELA SEDNICA SB UN O KOSOVU: Dačić brani stavove Srbije
Foto: EPA

sastanak u njujorku

POČELA SEDNICA SB UN O KOSOVU: Dačić brani stavove Srbije

Politika

U sedištu UN danas je počela sednica Saveta bezbednosti na kojoj se razmatra redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o Kosovu, a na kojoj stavove Srbije zastupa šef diplomatije Ivica Dačić.

Učesnicima sednice SB, kojim trenutno predsedava Poljska, prvi se obraća šef Unmika Zahir Tanin.

Gutereš je u tromesečnom izveštaju o Kosovu naveo da je "zabrinut" zbog znakova pogoršanja odnosa između Beograda i Prištine, posebno nakon hapšenja direktora vladine Kancelarije za KiM Marka Đurića.

"Dijalog između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jeste, kako se čini, zapao u novi ćorsokak... Apelujem na obe strane da daju novi podsticaj dijalogu kako bi se sproveli svi do sada postignuti sporazumi", naveo je Gutereš.

U izveštaju se navodi i da su se u poslednja tri meseca na Kosovo vratile svega tri osobe.

"Zabrinut sam zbog znakova pogoršanja odnosa između Beograda i Prištine, posebno posle hapšenja Marka Djurića, direktora Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, 26. marta. Pozivam obe strane da izbegnu provokativne akcije i uzdrže se od zapaljivih izjava", navodi se u izveštaju generalnog sekretara UN.

Gutereš je, takođe, upozorio da ponašanje kosovske policije tokom akcije hapšenja Marka Đurića, u kojoj je nekoliko osoba povređeno, predstavlja "razlog za brigu" i pozvao na "detaljnu istragu" o tom događaju, navodeći da su potrebne "korektivne mere" vezane za kršenje ljudskih prava.

Šef UN je izrazio zabrinutost i zbog sporosti istrage o ubistvu jednog od lidera Srba sa severa Kosova - Olivera Ivanovića, navodeći da "medJusobne sumnje i osecaj nesigurnosti predstavljaju prepreku u izgradnji poverenja medu zajednicama na Kosovu". Prištinu na sednici SB predstavlja ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: EPA)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...