DAČIĆ PROTESTOVAO KOD BRITANACA: Ne ukidajte javne sednice SB UN o stanju na Kosovu i Metohiji!
Foto: Fonet Marija Đoković

Šef srpske diplomatije skrenuo pažnju zvaničnom Londonu

DAČIĆ PROTESTOVAO KOD BRITANACA: Ne ukidajte javne sednice SB UN o stanju na Kosovu i Metohiji!

Politika -

Dačić je ovaj jasan stav Beograda preneo britanskom ambasadoru u Srbiji Denisu Kifu, kao i diplomatskim predstavnicima Ujedinjenog Kraljevstva na Ist Riveru

BEOGRAD - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić skrenuo je pažnju zvaničnom Londonu da Srbija neće gledati blagonaklono ako Velika Britanija, u avgustu, kada bude predsedavala Savetu bezbednosti UN na dnevni red bude stavila pitanje proređivanja ili ukidanja javnih sednica o stanju na Kosovu i Metohiji

Dačić je ovaj jasan stav Beograda preneo britanskom ambasadoru u Srbiji Denisu Kifu, kao i diplomatskim predstavnicima Ujedinjenog Kraljevstva na Ist Riveru.

Naša strana rezonuje da je pozicija Britanije prema sednicama oko Kosova i Metohije nedopustiva, tim pre što će oni u julu biti domaćin Samita Evropska unija - Zapadni Balkan gde će se opet založiti za stabilnost regiona koji upravo oni najavljenim diplomatskim akcijama - ugrožavaju..

Sednice SB UN o Kosovu i Metohiji, na kojima se razmatra izveštaj generalnog sekretara o stanju na Kosmetu održavaju se svaka tri meseca.

Izveštaji su, prema rezoluciji SB 1244 obavezni, mada se u njoj ne precizira koliko često treba da se podnose, već stoji da to treba da bude "u odgovarajućim vremenskim intervalima".

Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji na poslednjoj sednici SB UN pridružile su se još četiri zapadne članice Saveta bezbednosti u zalaganju za promenu formata sednica tog tela posvećenih Kosovu, čemu su se usprotivile Rusija, Kina i Srbija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track