NOVO ZADUŽENJE DOJUČERAŠNJEG MINISTRA FINANSIJA: Vujović ostaje u Vladi, radiće kao savetnik!
Foto: Zorana Jevtić

Otkrivamo

NOVO ZADUŽENJE DOJUČERAŠNJEG MINISTRA FINANSIJA: Vujović ostaje u Vladi, radiće kao savetnik!

Politika -

Zbog pozamašnog iskustva, ali i poznanstava s ljudima u Svetskoj banci i MMF, vlast je rešena da na novoj funkciji zadrži dosadašnjeg prvog čoveka srpskih finansija

Dušan Vujović je otišao s mesta ministra finansija, ali će i dalje raditi za Vladu Srbije, i to kao savetnik za pitanja iz ekonomske sfere, otkriva Kurir! Kako saznajemo, njemu je ponuđeno mesto savetnika zato što je prethodnih godina uspeo da stabilizuje državne finansije, pa bi i u budućnosti mogao i te kako da pomogne na tom polju, ali i zbog dobrih poznanstava širom sveta.

foto: Dado Đilas

- Osim širokog znanja, Vujović širom sveta ima i odlične kontakte sa ljudima iz oblasti finansija, što se videlo dok je bio ministar. Dobro poznaje uticajne ljude iz Svetske banke, MMF... Sve u svemu, ima pozamašno iskustvo i Vlada je rešila da to iskoristi, pa mu je ponudila mesto savetnika. On će to najverovatnije i prihvatiti. Inače, aktuelna vlast posebno ceni njegov rad i to što se maksimalno posvetio spasavanju Srbije od bankrota - priča izvor Kurira iz Vlade.

Vujović se juče nije oglašavao ovim povodom, a politički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje za Kurir da je odlično rešenje da dosadašnji ministar finansija odsad bude savetnik pri Vladi.

foto: Fonet

- Vujović je bio uspešan ministar finansija. Fiskalna stabilizacija nije, naravno, samo njegov već i uspeh cele Vlade i Aleksandra Vučića, koji je taj posao i započeo, ali je velika zasluga na Vujoviću što je dosledno delovao po pitanju finansijske stabilizacije. Zarad kontinuiteta politike dobro je da i dalje bude prisutan u aktivnostima Vlade - kaže Anđelković.

Podsetimo, Vujović se nedavno iz Vlade povukao iz ličnih razloga, a u ostavci je naveo da su četiri godine, koliko je bio ministar, "sasvim dovoljne da se čovek pokaže na javnoj funkciji". Sada planira da se vrati u Ameriku, gde mu živi porodica. Inače, on ima dugogodišnje iskustvo u svetu finansija. Posebno je zapaženo njegovo angažovanje u Svetskoj banci, gde je najpre bio zaposlen, a potom od 2001. do 2003. predstavljao Srbiju i Crnu Goru u Savetu direktora te finansijske kuće. Od 2011. radi i kao konsultant Svetske banke i USAID.

Stiže Vujovićev naslednik

Poslanici danas o Malom

Za Vujovićevog naslednika predložen je dosadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Predlog premijerke Ane Brnabić da Mali bude novi ministar finansija stigao je u petak u Skupštinu Srbije, a predsednica parlamenta Maja Gojković zakazala je za danas sednicu na kojoj će se o tome raspravljati. Mali bi potom, ako bude izabran, položio zakletvu pred poslanicima.

Teče rok od mesec dana

Vujovićeva, Vesić ili neko treći

Mali će, po svemu sudeći, biti novi ministar finansija, što znači da će mesto gradonačelnika Beograda ostati upražnjeno do izbora novog. Konstitutivna sednica Skupštine Beograda održana je 9. maja, od kada teče zakonski rok od mesec dana za izbor novog šefa prestonice. Ko će to biti još uvek se ne zna, ali su u javnosti dosad najčešće pominjana imena predsednice opštine Savski venac Irene Vujović, ali i aktuelnog gradskog menadžera Gorana Vesića.

Da li stižu nova pojačanja

Rekonstrukcija u toku

Pitanje rekonstrukcije Vlade pokrenuto je pre nekoliko nedelja, ali do danas nije izvesno ko bi mogao da odleti iz ministarske fotelje. Najbliži izlazu iz Brnabićkinog kabineta su ministri sporta, kulture i zdravstva - Vanja Udovičić, Vladan Vukosavljević i Zlatibor Lončar, dok bi ministar privrede Goran Knežević uskoro mogao da se povuče iz ličnih razloga. S druge strane, kao neka od pojačanja za Nemanjinu 11 pominjali su se Jelena Trivan, Maja Gojković, Goran Vesić, Zoran Radojičić...

Boban Karović/Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track