Najnovije vesti

VANDALIZAM U ORAHOVCU: Polomlјene krstače Srba sahranjenih pre samo 2 meseca
Foto: GračanicaOnlajn/OLivera Radic

Kosovo i Metohija

VANDALIZAM U ORAHOVCU: Polomlјene krstače Srba sahranjenih pre samo 2 meseca

Politika

 

Širom Kosova i Metohije juče su obeležene zadušnice. Osim polomljenih nadgrobnih spomenika, Srbi iz Orahovca su na starom gradskom groblju zatekli i polomlјene krstače na grobovima Marije Radić i Zorana Lukića, koji su poslednji sahranjeni, u martu.


Na starom groblјu ostalo je jedva desetak čitavih nadgrobnih ploča, ostale su ranijih godina ili polomlјene ili oborene na zemlјu, javlja portal GračanicaOnlajn.

 

Orahovčani su obilazeći groblje nailazili i na kosti davno uginulih životinja razbacane po grobnim mestima. Groblјe je obraslo u korov, a sam ulaz pretvoren je u deponiju.

 

Srbi iz Orahovca kažu da nemaju više kome da se žale, jer kosovski organi reda do sada nisu rasvetlili ni jedan slučaj srknavlјenja i uništavanja srpskih nadgrobnih spomenika.

 

Staro gradsko groblјe u Orahovcu, nalazi se na putu prema Mališevu i udalјeno je skoro 500 metara od poslednjih srpskih kuća u severnom delu grada, u kome još uvek živi blizu 300 preostalih Srba.

 

Zbog bezbednosti, od rata Srbi iz Orahovca sahranjuju svoje preminule u porti crkve Uspenja Presvete Bogorodice, podseća Gračanica online.

Zadušnice u Orahovcu započinju upravo u crkvi, u kojoj lokalni paroh služi parastos pominjanjem imena upokojenih.

U pratnji članova porodice, orahovački paroh Velјa Stojković je juče obišao grobove preminulih.

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...