IGOR MIROVIĆ,PREDSEDNIK  POKRAJINSKE VLADE: Čanak bi  bio loš predsednik Skupštine
Foto: Zorana Jevtić

INTERVJU NEDELJE

IGOR MIROVIĆ,PREDSEDNIK POKRAJINSKE VLADE: Čanak bi bio loš predsednik Skupštine

Politika -

Izbor predsednika LSV za prvog čoveka srpskog parlamenta ne može se obrazložiti javnosti pre svega zbog njegovih stavova koji su najblaže rečeno
kontroverzni i ne uživaju podršku građana Srbije.Očekujem da predsednik stranke Aleksandar Vučić da svoj predlog za gradonačelnika Beograda i

obrazloži ga, a nakon rasprave treba doneti odgovarajuće odluke

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović kaže da je veoma zadovoljan rezultatima svog kabineta i da ne planira rekonstrukciju vojvođanske vlade. Dobro sarađuje s premijerkom Anom Brnabić i pozdravlja izbor Siniše Malog za novog ministra finansija, koji je, kako kaže, ekonomista po njegovom ukusu. Siguran je da će ko god bude izabran za naslednika Malog na mesto gradonačelnika Beograda nastaviti uspešan razvoj prestonice, ali izdvaja Gorana Vesića, koji je pokazao operativnost i konkretne rezultate. Sumnja da će Maja Gojković biti ministar kulture.

Prošle su dve godine od formiranja pokrajinske vlade. Zadovoljni ste postignutim rezultatima? - Rezultati su konkretni i vidljivi golim okom. Zajedno s Vladom i lokalnim samoupravama realizovali smo brojne projekte u svih 45 lokalnih samouprava u Vojvodini. Najvažniji projekti tiču se navodnjavanja, izgradnje industrijskih zona i objekata infrastrukture, rekonstrukcije bolnica, klinika, predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola. Značajne poslove obavili smo i u kulturi kroz podsticanje raznih vidova stvaralaštva. Ova godina biće godina socijalne zaštite i u drugoj polovini godine realizovaćemo i projekte u oblasti socijalnog staranja, posebno u ustanove čiji smo osnivač. Vojvodina se razvija brže nego ranije, u njoj se najbrže smanjuje broj nezaposlenih, a rastu i drugi ekonomski pokazatelji, izvoz, rast građevinarstva i industrije i svi drugi koji znatno utiču na ukupan BDP i ukupan ekonomski razvoj Srbije.

Imate li primedbe na rad „ministara“, pokrajinskih sekretara? Planirate li rekonstrukciju pokrajinske vlade po ugledu na najavljenu rekonstrukciju kabineta Ane Brnabić? - Nemam konkretne primedbe. Naravno, svestan sam, a svesni su i pokrajinski sekretari da ovo nisu funkcije na kojima se može smanjiti tempo delovanja i na kojima se bilo ko može uljuljkivati ili osećati zaštićen i bezbrižan. O rekonstrukciji pokrajinske vlade u ovom trenutku ne razmišljam, ali svakako ćemo do kraja godine sagledati rezultate i pokušati da, ono što nismo ostvarili u prve dve godine, a što smo obećali na početku mandata, realizujemo u ovom ili izmenjenom sastavu. To je istovremeno i podsticaj, ali i pravo predsednika Vlade da kroz analizu rada sekretara odlučuje o njihovom učinku.

foto: Dado Đilas

Kako sarađujete s Vladom Srbije i premijerkom Brnabić? - Dobro. Često smo, gotovo nedeljno u kontaktu. Zajednička sednica Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, a prvu smo održali još dok je premijer bio Aleksandar Vučić, definisala je zajedničke prioritete koji se korak po korak realizuju. Vlada Srbije je prepoznala našu sposobnost, da, možda i najbolje u Srbiji, u veoma kratkom roku pripremimo dokumentaciju za one projekte za koje je i Vlada zainteresovana, a neki od njih imaju i nacionalni karakter, poput izgradnje Naučno tehnološkog parka uz Novom Sadu, nove zgrade Biosens Instituta, rekonstrukciju sistema za navodnjavanje... Zaista dobra saradnja, ne samo s premijerkom već i sa ministrima koji pokazuju visok stepen razumevanja za potrebe Vojvodine, i nadam se da će se takav trend održati do kraja mandata ove pokrajinske vlade.

Siniša Mali je novi ministar finansija. Očekujete li sada veće razumevanje i novca za Vojvodinu? - Očekujem pre svega da u potpunosti bude sproveden ustavni princip od sedam procenata prihoda republičkog budžeta koji pripada AP Vojvodini. Moram da istaknem da smo imali znatan rast prihoda u našem budžetu još u vreme kada je ministar finansija bio Dušan Vujović. Podsetiću vas da smo zatekli budžet od 62 milijarde dinara na početku 2016, a da je naš budžet za 2018. godinu 70 milijardi dinara. Mali je svakako ekonomista po mom ukusu, moj kolega. Pratio sam njegov rad u Beogradu, bio je konstruktivno vidljiv i očekujem da na taj način, praktično i u skladu sa pre svega ekonomskim modelima koji generišu ukupan razvoj, radi i kao ministar finansija. Za nas u Vojvodini je u delu komunikacije sa ministarstvom finansija najvažnije pitanje okvira sredstava koji Vojvodini pripadaju. Najviše zbog toga što smo pokazali sposobnost i spremnost da sve veći iznos sredstava uključujemo u ekonomske funkcije budžeta, u razvoj, u kapitalne rashode i na taj način opravdamo sredstva koja su nam poverena.

foto: Zorana Jevtić

Koga vidite kao njegovog naslednika na mestu gradonačelnika Beograda? Pominju se Goran Vesić, Irena Vujović, Zoran Radojičić. Ko je vaš favorit? - Najbolje poznajem Vesića, najviše sam i direktno, preko medija, upoznat s njegovim radom. On je bio operativan, prisutan svuda, u svakom kraju Beograda. Radio je kao gradski menadžer konkretne poslove, one poslove koje građani Beograda i očekuju, i smatram da je zajedno s Malim pokazao velike rezultate. To ne govorim iz kurtoazije, već kao čovek koji voli Beograd i koji svojim očima vidi velike promene u Beogradu. Jedan sam od prvih koji je branio koncept „Beograd na vodi“, govorio o složenosti tog zahvata. Oni su među najzaslužnijim za realizaciju tog posla. Jedan sam od prvih koji je govorio javno i podržavao izgradnju velikih infrastrukturnih projekata u Beogradu. Nisam nikada pokazivao ni trunku zavisti ni ljubomore zbog toga što u Beogradu ne živim, da bi mi se moglo učiniti da Beograd nije dovoljno važan ili dovoljno u središtu pažnje. Zato sam srećan što je u proteklom periodu, osim Malog, i Vesić bio na visini zadatka.

Vesić je, dakle, vaš favorit? - Irenu Vujović poznajem kao veoma uspešnog predsednika opštine Savski venac, a profesora Radojičića kao uspešnog upravnika Dečje klinike. Siguran sam da ko god bude izabran za gradonačelnika nastaviće ovaj uspešan razvojni ciklus u Beogradu.

Očekuje se sednica Predsedništva SNS narednih dana. Kako ćete se izjasniti? - Izjasniću se u skladu sa predlozima koji budu na sednici Predsedništva. Očekujem da predsednik stranke Aleksandar Vučić da svoj predlog i obrazloži svoj predlog, da da određene ideje i smernice, a u odnosu na konkretne predloge svakako ćemo nakon rasprave donositi odgovarajuće odluke. Želim da na čelu Beograda bude neko ko može da nastavi i pojača tempo njegovog razvoja u naredne četiri godine.

Da li mislite da će Maja Gojković iz Skupštine da pređe u Vladu na mesto ministra kulture, kako se spekulisalo u javnosti? - Sumnjam da će se to desiti. Maja Gojković je jedan od najiskusnijih političara u Srbiji i svakako da je njeno razmišljanje više ka tome da uđe u Vladu nakon izbora, a mislim da je manje privlači da uđe u rekonstruisanu vladu. Rekonstruisana vlada, po pravilu, ima kraći rok trajanja nego vlada nakon izbora. Da li sam u pravu ili ne, to treba da pitate pre svega nju i predsednicu Vlade Srbije.

foto: Marina Lopičić

Ako se to, ipak, desi, smatrate li da bi Nenad Čanak bio njena dobra zamena? Vi sa njegovim LSV imate iskustva, sarađujete u Vojvodini? - Smatram da bi izbor Nenada Čanka za predsednika Narodne skupštine bio veoma loš potez, koji ne može da se obrazloži javnosti pre svega zbog njegovih stavova koji su najblaže rečeno kontroverzni i ne uživaju podršku građana Srbije, a još manje u AP Vojvodini.

Biljana Bojić/foto: Zorana Jevtić

Slučaj Vrbas SVE JE U RUKAMA POLICIJE

Kako komentarišete slučaj iz Vrbasa? Član SNS je priznao da je organizovao kupovinu glasova na lokalnim izborima? - To su poluinformacije. Nije bilo kupovine glasova na izborima. Da li je neko, želeći sebe da predstavi kao „uspešnog“ aktivistu i da istakne svoju poziciju u stranačkoj organizaciji, posegnuo i za takvim nedozvoljenim i sramotnim načinom odnosa prema biračima i pritom kršio zakon, ostaje da se vidi. O tome će svakako svoju reč dati policija, tužilaštvo i sud. Svaku kupovinu glasova bez obzira na to od koga dolazi SNS žestoko osuđuje. Borili smo se protiv toga i kao opoziciona stranka i bilo bi krajnje nemoralno i neprihvatljivo da bilo koji naš član čini nešto tako što će brukati i celu stranku i njeno rukovodstvo.

Bez netrpeljivosti NEMA SVAĐE IZMEĐU VUČEVIĆA I MENE

Kako sarađujete s gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, u javnosti se pominjalo da među vama vlada netrpeljivost? - Dobro sarađujem sa gradonačelnikom Vučevićem. Imamo desetak važnih projekata koje smo zajedno sproveli na teritoriji grada. Izgradili smo novu zgradu Hitne pomoći i njeno otvaranje biće za nekoliko dana, rekonstruisali smo veliki broj osnovnih i srednjih škola. Pokrajinska vlada je za protekle dve godine sa blizu milijardu dinara pomogla investicije na teritoriji Grada Novog Sada. Naša komunikacija je veoma dobra, profesionalna, i sa zadovoljstvom mogu da kažem da su zajednički projekti na kojima smo radili uvek bili u vrhu prioriteta lokalnih vlasti, prema njima smo se odnosili veoma profesionalno, i to svaki građanin može da vidi. U ovom trenutku planiramo nove velike poslove i, kao što vidite, zahvaljujući između ostalog i pokrajinskoj vladi, Grad Novi Sad je veliko gradilište i u budućnosti će izgledati još lepše i uređenije.

O novoj knjizi PIŠEM O VEZI ČOVEKA I ZEMLJE

Imate li vremena na pisanje poezije? - U pripremi je moja nova knjiga pod radnim naslovom „Majka černozemka“. Pišem o vezi čoveka i zemlje, one zemlje koja nas je stvorila, koja nas je izgradila, othranila, usmerila, bez obzira na to da li je reč o običnom grumenu, o našoj Srbiji, o planeti Zemlji. Jednostavno, posao kojim se bavim traži celog čoveka, a i pisanje poezije traži mir, u kojem kroz nadahnuće u stihovima možete da iskažete ono što želite. Nije lako ta dva pola spojiti, ali nadam se da će do kraja godine knjiga ugledati svetlost dana, i svoju majku i mene, svog oca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track