Palma pozvao grčku vladu: Uputite notu povodom učestalog nasilja nad Srbima na KiM
Foto: Kurir

Lider JS u razgovoru sa zvaničnicom Grčke

Palma pozvao grčku vladu: Uputite notu povodom učestalog nasilja nad Srbima na KiM

Politika -

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma razgovarao je u Solunu sa ministarkom u Vladi Grčke zaduženom za pokrajine Makedoniju i Trakiju, Marijom Koljom Caruhom, koja je i narodni poslanik u grčkom parlamentu od 2000. godine.

- Bezbednost za Srbe na Kosovu i Metohiji je u poslednje vreme katastrofalna. U poslednjih 15 dana pretučeno je nekoliko srpskih porodica od strane Albanaca. Pretučen je i sveštenik Srpske pravoslavne crkve i njegova dva sina, kamenovana su dva Doma zdravlja u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. Pošto Evropa ćuti, ne reaguje, zamolio bi Vas da Vlada Grčke uputi jednu notu i da traži od onih koji odlučuju o sudbini građana Srbije da se promeni način delovanja posmatrača na Kosovu i Metohiji, jer se sve to dešavalo pred očima međunarodne zajednice i vojnika KFOR-a. Srbija ima nekoliko prijateljskih država u Evropi, ali vi ste najveći prijatelj Srbiji - rekao je Marković u razgovoru sa grčkom ministarkom.

Dodao je da neke zemlje iz Evropske unije podržavaju kosovske Albance, a jedna od njih je, kako je rekao, Velika Britanija.

- Za 60 posto građana Srbije, Grčka je druga država, a premijer grčke Aleksis Cipras, koji je sa porodicom proveo Božić u Srbiji pokazao je time da je i za njega posle Grčke, Srbija druga država. Ove turističke sezone će u Grčkoj letovati između 700 000 i miliona građana Srbije. I poslao bi preko Vas jednu poruku građanima Grčke. Da ne štrajkuju za vreme turističke sezone, kako ne bi bile blokirane granice, jer svaki dan štrajka znači pet posto turista manje. Vlade Grčke i Srbije doneli su odluku da ja budem imenovan za počasnog konzula Grčke u Srbiji i ta odluka će stupiti na snagu po objavljivanju u Službenom glasniku Grčke - rekao je Marković i naglasio da Srbija ne želi da se meša u pitanje odnosa Skoplja i Atine, ali bi voleli da se taj problem reši u interesu građana u obe države.

Ministarka Marija Kolja Caruha je rekla da postoji iskren odnos između Grčke i Srbije i da te dve države i da svi na Balkanu treba zajedno da se pomažemo i da ostvarimo naše veze kako Balkan ne bi postao evropski rob. - Mi nemamo ništa protiv naših komšija iz Skoplja, štaviše mislimo da jedna tako mala država može da nam bude dobar partner. Međutim oni poslednjih 15-ak godina koriste naše simbole i našu istoriju, kako bi sebi obezbedili ime. Ceo svet je upoznat sa grčkom istorijom i sa tim ko je Aleksandar Makedonski. Ono što nas pogađa je to što u skopljanskom Ustavu piše kako Makedonija treba da bude oslobođena. Verujem ukoliko bi svako preuzeo svoju odgovornost i bio iskren i pročita svoj Ustav i preradi ga tako da govori samo istinu, da bismo problem lako rešili. Podržaćemo odluku koju bi zajedničkim snagama donele dve vlade - rekla je Caruha.

Marković je ministarki Mariji Kolji Caruhi poklonio grb Jagodine. U srpskoj delegaciji bilo je 5 narodnih poslanika Jedinstvene Srbije u Skupštini Srbije, kao i funkcioneri Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine i čelnici SPS i SNS iz Jagodine.

(Kurir/Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja