Nik Dučić ekskluzivno za Kurir: Ponosim se srpskim poreklom! Posetu Dečanima i Pećkoj patrijaršiji pamtiću celog života
Foto: Kurir

komandant Bondstila

Nik Dučić ekskluzivno za Kurir: Ponosim se srpskim poreklom! Posetu Dečanima i Pećkoj patrijaršiji pamtiću celog života

Politika -

Vernik sam i ponosan sam na pripadnost SPC, u kojoj sam krstio troje svoje dece i uz koju sam i sam odrastao. Svake nedelje idem u drugu crkvu na liturgiju, kaže Nik Dučić za Kurir

Pukovnik Nik Dučić, komandant multinacionalne brigade Istok u Kforu, prvi je američki oficir srpskih korena koji je došao na ovako visoku poziciju. Ne skriva da se ponosi svojim srpskim korenima, a u razgovoru za Kurir ističe da je pravoslavlje ukorenjeno u, kako u njegovom, tako i u odrastanju njegove supruge i njegove dece.

Koji su vaši najsnažniji utisci sa Kosova? Rekao sam svojim vojnicima da, bez obzira u kojem pravcu krenem iz baze Bondstil, susretnem se s istorijom. Okruženi smo crkvama, manastirima i bojištima čija istorija je mnogo duža od trajanja samih SAD.

Posećujete li crkve i manastire? Posetio sam nekoliko svetih lokacija i svaki put sam se uverio da su dobro zaštićene. Vernik sam i ponosan sam na svoje poreklo i pripadnost SPC, u kojoj sam krstio troje svoje dece i uz koju sam i sam odrastao. Trudim se da posetim što više crkava i manastira. Svake nedelje idem u drugu crkvu na liturgiju. Obavezno se zadržim neko vreme posle liturgije sa sveštenicima i sa narodom koji je tamo.

To znači da obilazite srpske sredine? Naravno, želim da vidim i čujem kako ljudi žive, da steknem bolji utisak šta se dešava u određenim područjima. Bio sam na severu Kosova u Zubinom Potoku, Leposaviću. Bio sam u Dečanima i Pećkoj patrijaršiji. To ću pamtiti celog života. Nedavno sam razgovarao s predsednikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem jer oni sada imaju nekoliko manifestacija i u tom periodu povećaćemo broj patrola Kfora.

Kako se vaše srpsko nasleđe odražava na vaš posao? Čovek koji negira svoje korene je pola čoveka. Moja porodica je emigrirala u Ameriku i ja sam druga generacija koja je tamo rođena, a sada imam priliku da dam svoj doprinos ovde. Verovatno sam, pre nego što sam došao ovde, bolje razumeo situaciju i istoriju od ostalih Amerikanaca. Želeo bih da vidim isti nivo napretka u svim poljima. Bio sam ovde 2010. i sada kada sam došao, video sam napredak u infrastrukturi, ali taj progres još nije došao u sve sredine.

Da li ste čitali nešto od Jovana Dučića? Jesam i imam nekoliko knjiga. Našao sam dokument koji pokazuje da su moj deda i on bili rođaci iz istog sela, iz okoline Trebinja. Radujem se danu kada ću moći da posetim kraj odakle su moji preci.

Slavi Svetog Nikolu Deca igraju folklor Vasa Kurilić, deda sa majčine strane, bio je jedan od zadužbinara mnogobrojnih crkava i prijatelj vladike Nikolaja Velimirovića. Nika Dučić slavi Svetog Nikolu, on i supruga Kristija venčali su se u srpskoj crkvi Svetog Stefana u Los Anđelesu, gde su se venčali i njegovi roditelji, a njegov deda je jedan od njenih osnivača. Njegova deca, Ivan, Luka i Natalija, krštena su u toj crkvi, u kojoj pohađaju i nedeljnu školu, a sa srpskom kulturom se sreću i kroz učenje folklornih igara.

Kurir.rs/Ratko Femić/Foto: Vladimir Šporčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track