SRBIJOM VRŠLJAJU ŠPIJUNI IZ 60 ZEMALJA: Cilj im je da nas nateraju da priznamo Kosovo!
Foto: Beta

Šokantno! Bivši dekan Fakulteta bezbednosti tvrdi

SRBIJOM VRŠLJAJU ŠPIJUNI IZ 60 ZEMALJA: Cilj im je da nas nateraju da priznamo Kosovo!

Politika -

Milan Mijalkovski kaže da kako otpor tom cilju jača tako će oni pojačavati pritiske, a osposobljeni su za razna subverzivna dejstva, uključujući i lansiranje lažnih vesti i uznemiravanje javnosti

U Srbiji operišu obaveštajne službe iz čak oko 60 zemalja, a njihov cilj je da prinude vlast na što hitnije priznanje Kosova.

Ovo tvrdi Milan Mijalkovski, nekadašnji profesor i dekan Fakulteta bezbednosti, a da strane službe radom na terenu žele da zaokruže pitanje srpskog priznanja Kosova, smatraju i ostali stručnjaci za bezbednost, sagovornici Kurira.

Prema rečima Mijalkovskog, u ovom regionu je oštra sukobljenost geopolitičkih interesa najmoćnijih sila sveta - SAD, Rusije, Kine, Turske kao regionalne sile, a da SAD agresivnije pristupaju Srbiji zbog pitanja Kosova. Kako kaže, a na osnovu dugogodišnjeg praćenja situacije, Srbiju istražuju obaveštajne službe šezdesetak zemalja.

- Imajući u vidu da to čine skoro tri decenije, to znači da su one stvorile takve pozicije, takvu agenturu od uticaja u Srbiji koja je spremna, osposobljena, školovana da izvodi raznovrsna subverzivna dejstva, počev od grupa za pritisak, lansiranja kojekakvih lažnih vesti, uznemiravanja javnosti - kazao je Mijalkovski. Na pitanje šta im je glavni cilj, on odgovara da žele da prinude Srbiju na što hitnije priznavanje lažne države Kosovo. - Kako otpor prema takvom njihovom cilju jača, treba očekivati da će oni pojačavati raznovrsne pritiske - kazao je on.

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, kaže da ne zna koliko je stranih službi angažovalo svoje pripadnike na našoj teritoriji, ali da velike sile insistiraju da Srbija prizna Kosovo i da imaju svoje agente u Srbiji koji rade na svim frontovima da se to realizuje. - Nije tajna da velike zapadne sile insistiraju na konačnom rešenju kosovskog problema, a mnoge od njih (velike zapadne sile) insistiraju na srpskom priznanju kosovske nezavisnosti. Shodno toj njihovoj politici, potpuno je uobičajeno da na terenu, u Srbiji u ovom slučaju, imaju svoje ljude ili svoje agente koji će raditi na svim frontovima da bi se ta njihova politika realizovala. U ovom slučaju, vezano za Kosovo - kaže Dragaš.

On još dodaje da treba razjasniti da postoje legalni predstavnici stranih službi u Srbiji koje su akreditovale naše diplomatske i bezbednosne institucije i oni koji sprovode ilegalne obaveštajne aktivnosti, a koje mi kolokvijalno nazivamo špijunima.

U Srbiji je angažovan veliki broj službi i deluju vrlo intenzivno, kaže Zoran Dragišić sa Fakulteta političkih nauka, ali njihov rad pak ne treba precenjivati.

- Mijalkovski o delovanju stranih službi zna dosta, ali nisu baš službe te koje se bave da li će neko priznati nezavisnost (neke zemlje) ili ne. Srbija je ozbiljna država, ne postoji mogućnost da je neka od službi natera da prizna (Kosovo) - navodi Dragišić.

Kurir.rs/E.K/Foto:Fonet/Nenad Đorđević

Radovanović: Preterivanje, pa nismo pred Drugi svetski rat

foto: Beta

Dobrivoje Radovanović, kriminolog, ne veruje da čak oko 60 zemalja ima svoje obaveštajce u Srbiji, a ocenu Mijalkovskog o cilju delovanja tih obaveštajaca zavodi pod izjavu u službi dnevne politike. - Toliki broj agenata, pa kao da smo pred Drugi svetski rat... To je samo priča u dnevnopolitičke svrhe - navodi Radovanović.

Profesor Edvard Džozef: Rusija bi mogla da pojača pritisak na Srbiju zbog NATO

Prema rečima profesora Edvarda Džozefa, Rusija vidi NATO kao neprijatelja i s obzirom na to da su Crna Gora i Hrvatska već u NATO, a Makedonija na tom putu, Rusija bi stoga mogla da pojača pritisak na Srbiju.

Profesor na Univerzitetu "Džons Hopkins" i stručnjak za Balkan, Danijel Server, kaže da razume flertovanje Beograda s Moskvom, ali da treba jasno da se odredi šta je zaista u interesu Srbije. - Moje mišljenje je da je taj interes na Zapadu. Čuli smo ovde od ambasadora Srbije da bi 99 odsto Srba, kada bi imalo izbora, studiralo i radilo na Zapadu, a ne u Moskvi. A zašto je to tako? Zapad jednostavno ima više da ponudi - rekao je Server.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track