Gadafijevim novcem Koštunica platio struju
Foto: Dado Đilas, EPA/SABRI ELMHEDWI, Zorana Jevtić

Ček Evo gde su završile libijske pare

Gadafijevim novcem Koštunica platio struju

Politika -

Ček od milion dolara koji je nekadašnji libijski lider Moamer el Gadafi svojevremeno poslao Slobodanu Miloševiću utrošen je za struju, otkrivaju tadašnji saradnici Vojislava Koštunice.

Iako je Zoran Lilić, kao bivši predsednik SRJ i blizak Gadafijev prijatelj i saradnik, optužio Koštunicu da je novac završio kod njega, redakciji Kurira se obratio Pavle Jevremović, ambasador u penziji i savetnik predsednika za spoljnopolitička pitanja u periodu 2000/2001, koji tvrdi da su Gadafijevim parama izmireni hitni dugovi države.

- Predsednik SRJ Vojislav Koštunica primio je 18. oktobra 2000. specijalnog izaslanika libijskog predsednika Ramadana Almanija koji je tom prilikom uručio ček na 1.750.000 švajcarskih franaka (milion američkih dolara) kao pomoć i izraz prijateljstva prema našoj zemlji, koja je u to vreme bila suočena sa brojnim teškoćama. Poklonjena sredstva su iskorišćena za izmirenje hitnih obaveza u snabdevanju energijom prema jednoj susednoj zemlji - objašnjava Jevremović.

Zoran Lilić juče nije odgovorao na naše pozive, a prethodno je ispričao epizodu sa Gadafijevom donacijom.

- Znam da je ček na jedan milion bio pripremljen da se preda Miloševiću, ali je promenio smer i otišao je kod predsednika Koštunice. Taj ček je predat i zatim mu se gubi svaki trag. Gde je, šta je, ja zaista ne znam - rekao je Lilić gostujući na Televiziji Pink.

Posle smaknuća vođe Gde je nestalo Gadafijevo blago

Libijski vođa Gadafi je ubijen 2011. i od tada se gubi trag i ogromnom bogatstvu koje je posedovao. Samo u Tripoliju je imao nestvarne zalihe zlata i nejasno je šta se desilo s tim blagom.

E. K./Foto: Dado Đilas, EPA/SABRI ELMHEDWI, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track