RADNO U SKUPŠTINI: Evo koji su zakoni su dosad usvojeni, poslanici nastavljaju sa glasanjem
Foto: Nebojša Mandić

dnevni red

RADNO U SKUPŠTINI: Evo koji su zakoni su dosad usvojeni, poslanici nastavljaju sa glasanjem

Politika -

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o ratnim memorijalima koji jasno definiše nadležnosti, jača odgovornost i efikasnost lokalnih samouprava i ostalih institucija u toj oblasti i stvara neophodne uslove za zaštitu kulturnog nasleđa vezanog za ratne periode.

Najveća novina je nadležnost ministarstva zaduženog za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije za davanje saglasnosti za podizanje novog ratnog memorijala.

Zakon o ratnim memorijalima želi da stavi jasna pravila ko sme, kada, pod kojim uslovima da održava ratni memorijal, tako da se neće doći u situaciju da se ne zna kome se podiže ratni memorijal, ili da se podiže onima kojima ne sme.

Uređeni ratni memorijali, kao važan segment kulturne baštine Srbije, postaće i deo kvalitetne i atraktivne turističke ponude. Propisi koji regulišu obalst ratnih memorijala doneti su poslednji put pre 40 godina.

Jedan od ciljeva Zakona o ratnim memorijalima je da se evidentiraju svi memorijali da bi se građanima skrenula pažnja na stradanje srpskog naroda kroz istoriju.

Ovim zakonom se poboljšava položaj sezonskih radnika

Skupština Srbije usvojila je danas set zakona iz oblasti rada -- Zakon o mirnom rešavanju radnih sporova, o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, o zapošljavanju stranaca i o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti.

Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u odredjenim delatnostima uredjuje pojednostavljen način radnog angažovanja lica i plaćanja poreza i doprinosa za rad na poslovima koji su sezonskog karaktera.

Zakon definiše poslove na kojima se angažuje radnik u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, a koji su sezonskog karaktera.

foto: Zorana Jevtić

Taj zakon predviđa da poslodavac može da angažuje sezonskog radnika najviše 180 dana u toku kalendarske godine, a da za to vreme radnik ostvaruje pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i zdravstveno osiguranje samo za slučaj povrede na radu i za profesionalne bolesti.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca precizira odredbe kojima se vrši pojednostavljenje postupka izdavanja radne dozvole za zapošljavanje. Cilj tog zakona je dalje razvijanja povoljnog poslovnog okruženja i privlačenja investicija.

Zakon o izmenana i dopunama Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, predvidja da zaposleni mora biti u rаdnom odnosu kod poslodаvcа nаjmаnje tri mesecа pre dаnа upućivаnjа.

Taj zakon predviđa i ukidanje zakonske obaveze poslodavca da dostavlja ministarstvu rada obaveštenja o upućivanju zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo.

Od 1. jula povećanje roditeljskog dodatka

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom kojim je predviđeno povećanje roditeljskog dodatka za prvo, drugo, treće i četvrto dete.

Zakonom je previđeno da roditelji od 1. jula 2018. godine za prvo dete jednokratno dobiju 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete po 12.000 dinara mesečno 10 godina, a za četvrto 18.000 dinara mesečno 10 godina.

(Kurir.rs/Tanjug, Beta/Foto: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track