AUTORSKI TEKST MUAMERA ZUKORLIĆA ZA KURIR: Ugljanin nezakonito vodi Bošnjačko nacionalno veće
Foto: Kurir

lider Stranke pravde i pomirenja

AUTORSKI TEKST MUAMERA ZUKORLIĆA ZA KURIR: Ugljanin nezakonito vodi Bošnjačko nacionalno veće

Politika -

Ugljaninova izjava o predsedniku Aleksandru Vučiću je u suprotnosti s činjenicom da je njegova stranka otvoreno podržala Vučića na prošlim izborima, posebno u opštinama Tutin i Sjenica, gde SDA samostalno kontroliše vlast, darujući mu više od 65 odsto glasova u tim opštinama

Situacija sa Sulejmanom Ugljaninom su cehovi koje on ispostavlja nakon što ga osam godina ova i prethodne vlasti nezakonito drže na čelu Bošnjačkog nacionalnog veća.

Vlast Borisa Tadića je nezakonito poništila rezultate izbora i dozvolila Ugljaninu da kroz nepostojeću formu tehničkog mandata kontroliše BNV četiri godine.

Njegova stranka je 2014. masovno pokrala izbore, iz Tutina su dostavljeni video-dokazi krađe, a RIK je uprkos tome priznao izborne rezultate i omogućio Ugljaninu još jedan mandat zloupotrebe BNV.

Ovo sada je rezultat dogovora Ugljanina i Rasima Ljajića da prvi regrutuje tzv. patriotske, antisrpske glasove, a drugi prosrpske glasove za predstojeće izbore za nacionalne savete.

Ugljaninova izjava o predsedniku Aleksandru Vučiću je u suprotnosti s činjenicom da je njegova stranka otvoreno podržala Vučića na prošlim izborima, posebno u opštinama Tutin i Sjenica, gde SDA samostalno kontroliše vlast, darujući mu više od 65 odsto glasova u tim opštinama.

Osim toga, Ugljaninova stranka je sa SNS u koaliciji u svim opštinama Sandžaka osim u Novoj Varoši. Sledom strateškog partnerstva Ugljanina i Ljajića, dva visoka funkcionera SDA Senad Mahmutović i Bajro Omeragić imenovani su na mesto državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede i savetnika ministra trgovine turizma i telekomunikacija, a nedavno je u Tutinu imenovan direktor Tehničke škole iz SDA uz podršku tamošnjeg SNS.

Što se Ugljaninovih optužbi na moju adresu tiče, razumem ih kao posledicu njegovog ličnog iskustva i odnosa prema vlastima u Beogradu dok je bio na poziciji ministra. Poznato je da je tada bespogovorno izvršavao volju Koštunice, a potom Tadića, hvaleći Srbiju kao zemlju blagostanja za Bošnjake, odričući se autonomije i vrlo retko pominjući Sandžak. Tada je Ugljanin u savezu s Koštunicom uz pomoć policije i drugih organa vlasti udario na jedinstvo Islamske zajednice, preotevši dvadesetak džamija, oskrnavio ovu versku zajednicu i naneo nesagledivu štetu muslimanima. A tokom najžešće agresije na ovu zajednicu 2010. Ugljanin uručuje priznanje Tadiću za navodni doprinos afirmaciji prava Bošnjaka u Srbiji.

Zabrinut da će izgubiti naredne izbore, a u dosluhu s pojedinim spoljnim i domaćim političkim faktorima, Ugljanin računa da bi radikalizacijom stanja mogao stranački i uskointeresno profitirati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track