MAŠULOVIĆU, RĐO LJUDSKA! Srbija ga školovala, a on sad slavi Oluju! ČAST I BRUKA ŽIVE DOVJEKA!
Foto: Printscreen

Bez obraza! REGION GORI

MAŠULOVIĆU, RĐO LJUDSKA! Srbija ga školovala, a on sad slavi Oluju! ČAST I BRUKA ŽIVE DOVJEKA!

Politika -

Pukovnika Ivana Mašulovića, oficira Vojske Crne Gore koji je učestvovao u Kninu na proslavi „Oluje“, odškolovala je Republika Srbija, saznaje Kurir.

Mašulović, koji danas kao vojni ataše Crne Gore u Hrvatskoj slavi proterivanje oko 250.000 Srba iz Hrvatske i ubistvo njih 2.000, studirao je na Višoj školi unutrašnjih poslova u Zemunu i živeo u prestonici Srbije.

foto: Printscreen

Njegova odluka da prisustvuje proslavi u Kninu dok mu iznad glava vijori zastava s natpisom „Za dom spremni“ ustalasala je region. Zvaničnici i analitičari iz Srbije osudili su ovaj njegov potez, kao i opozicija u Crnoj Gori. S druge strane, zvaničnici Crne Gore nisu se oglašavali ovim povodom.

Sam birao

Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i šef diplomatije, priznaje da ne razume zašto je ispod natpisa „Za dom spremni“ na proslavi „Oluje“ stajao crnogorski oficir.

foto: Marina Lopičić

- Nisam ja išao u Dubrovnik da ratujem, već Crnogorci - odbrusio je Dačić.

Vojni analitičar Aleksandar Radić navodi da je Mašulović sam izabrao da bude u Kninu.

foto: Marina Lopičić

- Nije smeo da bude tamo, mogao je da nađe način da ne dođe. Jedno je što su Hrvatska i Crna Gora u NATO, ali trebalo je da pokaže politički senzibilet s obzirom na sve. On je želeo da bude tamo - kaže Radić.

Prema rečima političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, ovaj crnogorski pukovnik odražava zvaničnu politiku Crne Gore, odnosno Mila Đukanovića.

- Milo se na neki način ponaša ko Sekula Drljević, vođa crnogorskih ustaša iz vremena Drugog svetskog rata koji smatraju Hrvate mnogo bližim nego Srbe, što je paradoks s obzirom na srpsko-crnogorske korene. Tim gestom Crna Gora na neki način negira i sopstvenu istoriju i sopstvenu čast i moral, vređa i sebe kao što vređa i nas - kaže on i dodaje:

Preziru sve srpsko

- Veliki deo te crnogorske elite oko Mila Đukanovića doživljava Srbiju kao svoju koloniju - ovde se školuju, ovde imaju biznis, ovde izvlače razne koristi, a s druge strane, preziru sve srpsko.

A opozicioni Demokratski front najavio da će zbog ovog skandala tražiti zakazivanje hitne sednice Skupštine Crne Gore.

- Oficir koji se pojavio u Kninu, gde se klicalo zločincima i vijorile zastave s porukom „Za dom spremni“, pod kojom je u Drugom svetskom ratu zverski pobijeno na stotine hiljada ljudi, nikako nije mogao predstavljati Crnu Goru, već isključivo one koji su više puta izdali i koji su, zbog želje da služe stranim centrima moći, spremni u svakom trenutku da ponize ovu zemlju i njene građane - ocenio je DF.

foto: NIDS/NATO Multimedia Library, Kurir
foto: Damir Dervišagić

Matija Bećković

DA SAM UMRO, NE BIH ZNAO DA IMA TAKVIH

Akademik Matija Bećković ne krije da je iznenađen ovakvim postupkom pukovnika Ivana Mašulovića.

- Da sam juče umro, ne bih znao da ima takvih Mašulovića - kaže on za Kurir.

Ministarstvo odbrane CG

VIŠE NE BIJEMO TUĐE BITKE, HRVATI SU NAŠI SAVEZNICI

Crnogorsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je vojni izaslanik Crne Gore u Hrvatskoj pukovnik Ivan Mašulović u Kninu boravio na poziv domaćina u skladu sa uobičajenim diplomatskim protokolom, a „ne da bi proslavljao nečije pobede ili poraze“.

U saopštenju se dodaje da Crna Gora ne želi nikad više da bije tuđe bitke, već da je okrenuta svom razvoju i napretku i izgradnji dobrosusedskih odnosa sa svim zemljama u okruženju... Takav odnos Crna Gora ima i prema bliskoj, prijateljskoj Srbiji, kao i prema bliskoj i prijateljskoj Hrvatskoj, uz to i savezničkoj zemlji u NATO.

foto: Kurir

(Kurir/Katarina Blagović Foto: Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track