ZAGREBAČKI MEDIJI ZGROŽENI: Hrvatska Vikipedija dotakla DNO novim člankom o Jasenovcu!
Foto: Screenshot

index.hr o sramnim napisima

ZAGREBAČKI MEDIJI ZGROŽENI: Hrvatska Vikipedija dotakla DNO novim člankom o Jasenovcu!

Politika -

BEOGRAD - Hrvatska Wikipedija dosegla je novo dno filoustaške apologije s najnovijim izmenama članka o Jasenovcu, piše zagrebački portal Index.hr povodom novog sramnog ispada!

- U pomenutim člancima se, kao relevantan izvor navodi knjiga Igora Vukića “Radni logor Jasenovac” u kojem se ovaj ustaški logor smrti, koji je zgražavao čak i naciste, predstavlja skoro kao banje za odmor - piše hrvatski portal.

Ustaški logor smrti Jasenovac sada se opisuje kao Sabirni logor Jasenovac, a prva referenca u članku je iz Vukićevog intervjua Glasu Koncila. Naprotiv, većina referenci na koje se poziva u članku o Jasenovcu na hrvatskoj Wikipediji su iz ekstremno desnih medija, kao što su portal udruženja Željke Markić Narod.hr, Hrvatski tjednik i Maxportal - dodaje se u komentaru portala Index.

foto: Screenshot

- Na svim mestima u članku na kojima je pisalo da je Jasenovac bio “logor smrti” sada piše “sabirni logor”, a uz Vukića - inače sekretara udruženja koje tvrdi da je Jasenovac bio komunistički logor - poziva se i na revizionističku istoričarku Blanku Matković koja je poznata po svojim ekstremističkim stavovima. U članku na Wikipediji citira se i slovenački istraživač Roman Leljak, koji je inače pravosnažno osuđeni prevarant, zbog čega je služio i zatvorsku kaznu, a ozbiljni ga istoričari smatraju šarlatanom. Više od pola članka o Jasenovcu sada se zapravo svodi na negiranje zločinačkog karaktera ovog logora smrti i indirektnu apologiju ustaša i NDH - podvlači zagrebački portal.

Za poređenje s hrvatskom Wikipedijom, na engleskoj i nemačkoj Wikipediji, Jasenovac se opisuje između ostaloga kao logor za istrebljenje ljudi.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track