Drašković: Put do Brisela vodi preko Vašingtona

zna put

Drašković: Put do Brisela vodi preko Vašingtona

Politika -
Drašković je ocenio da srpska intelektualna i politička elita neće da vidi ono što vide svi ostali i želi u Evopsku uniju po sopstvenim uslovima, a u NATO ne želi nipošto i nikada

BEOGRAD - Lider SPO Vuk Drašković ocenio je danas da put do Brisela i Evropske unije vodi preko Vašingtona. Draškoviću je danas uručena nagrada za evro-atlantsku ličnost godine koju dodeljuje Međunarodni institut za bezbednost u Beogradu.

Drašković je ocenio da srpska intelektualna i politička elita neće da vidi ono što vide svi ostali i želi u Evopsku uniju po sopstvenim uslovima, a u NATO ne želi nipošto i nikada."Kako možemo, govori taj hor Sterijinih rodoljubaca, biti saveznici neprijateljskih država koje su 1999. bombardovale Srbiju. NATO je, po njima, "teroristička i antisrpska organizacija", pa Srbija mora biti vojno neutralna, ili se pridružiti savezu bratske nam Rusije. Dok zapliću jezikom, čak su i pijanci manje nelogični u onom što govore", rekao je Drašković.

On je upitao kako to da, ako su države NATO-a zaista "terorističke i antisrpske", Srbija hoće u EU, pošto su sve njene članice - osim Austrije, Irske i Finske - u toj alijansi? "Kako su Francuska, Nemačka, Italija ili Britanija, istovremeno, i srpski prijatelji i srpski neprijatelji? Ako je Srbija opkoljena NATO teroristima i svojim dušmanima, zašto da budemo "vojno neutralni" prema njima? Logika i nacionalni ponos nalažu da objavimo rat toj aždaji", poručio je Drašković. On smatra da pogled na današnju mapu Balkana nalaže Srbiji da odbaci političku strategiju svoje samoizolacije.

"Svuda oko nas su države koje su punopravne članice NATO alijanse i Evropske unije, ili će to da postanu", kazao je Drašković. On je naveo da "uprkos nacionalnom svetogrđu koje čini, nagradu prihvata sa zahvalnošću i tvrdom verom da će Srbiju iz devetog kruga pakla moći da izbave samo njeni jeretici i pobunjenici protiv dominirajuće religije plemenske svesti, po kojoj su zločini samo zločini počinjeni nad Srbima, a zločini Srba nad drugima ili ne postoje ili su junački podvizi".

Predsednik Upravnog odbora Međunarodnog instituta za bezbednost Aleksandar Dimitrijević kazao je da se Draškoviću nagrada dodeljuje zato što je jedini imao snage da kaže šta znači biti članica NATO-a. U obrazloženju za dodelu nagrade navodi se da je Vuk Drašković svojim aktivnostima i javnim nastupima predstavljao javnosti Srbije sve prednosti učešća zemlje u bezbednosnom sistemu kao što je NATO. Istovremeno, dodaje se, on je građanima Srbije približavao evroatlantske vrednosti odlučno i na najrazumljiviji način, tako što je ovu važnu temu pomerio sa emotivnog na racionalno stanovište.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track