Sve spremno

KURIR NA KOSOVU! PREDSEDNIK VUČIĆ NA GAZIVODAMA: Došao sam s porukom mira, ali i planovima i investicijama!

Politika -

ZUBIN POTOK/GAZIVODE - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u poseti južnoj srpskoj pokrajini, gde će ovog popodneva obići Zubin Potok, Gazivode, a potom i Ibarsko Postenje, gde će obići gazdinstvo porodice Kovačević.

Predsednik potom ide u Poljoprivrednu školu u Lešku, a u Leposaviću će učestvovati na Biznis forumu. Program posete za danas predviđa i razgovor predsednika Vučića sa političkim predstavnicima Srba na KiM u Zvečanu.

1 / 27 Foto: Tanjug Dimitrije Goll

18.09 - Vučić se uputio ka Leposaviću, gde će prisustvovati otvaranju Biznis foruma

18.01 - "Danas imamo mnogo više novca nego ranije. Ne samo da ćemo napraviti internat za Poljoprivrednu školu, već koliko sutra a najkasnije od 7 do 10 dana krenuće mašine da rade put", rekao je Vučić.

17.54 - Vučić je stigao u Lešak, gde se obratio ispred Poljoprivedne škole

Čekaju predsednika u Lešku
Čekaju predsednika u Leškufoto: Filip Plavčić

17.28 - Predsednik je porodici doneo poklon i da se nada da mu nisu unapred otkrili iz Kncelarije za KiM o čemu je reč, a reč je o traktoru, koji, kaže, stiže za 15-ak dana

17.13 - Vučić stigao u selo Ibarsko Postenje u blizini Leška na Kosovu i Metohiji, i posetio gazdinstvo porodice Kovačević. Ispred ribnjaka, koji pripada Kovačevićima, predsednika su sačekali domaćini Milutin i Ivan Kovačević, ali i brojni meštani sela koji su držeći zastave Srbije aplauzom pozdravili predsednika Srbije.

foto: Kurir

16.09 - Građani sa zastavama i transparentima iščekuju da se predsednik uskoro pojavi u Lešku i obrati im se

15.43 - Srbi južno od Ibra nemaju razlog za zabrinutost zato što nismo blizu bilo kakvog dogovora, nemamo za to podršku Evropske zajednice, najmoćnije evropske sile, tako da je položaj Srba južno od Ibra veoma težak. Ma koliko mi ulagali, a ulaežmo i ulagaćemo, oni moraju da žive svakodnevno, da rade. Ne pada nam na pamet da oni ostanu bez srpskog državljanstva. Ukoliko bi se sve ovo promenilo i rekli Vučiću mi jedva čekamo da čujemo tvoje predloge, biće daleko bolji život Srba.

15.28 - Ideja nam je da čuvamo mir, stabilnost, i da pokušamo da pravimo bolje odnose Srba i Albanaca. Bez Gazivoda nema ostanka ni opstanka na ovom području. Došao sam s porukom mira, ali i planovima i investicijama. Ovde u Zubinom Potoku obnovićemo Simpov pogon, da napravimo preradu voća i povrća i trebalo bi da napravimo pogon za preradu ribe, kažu da je ovde najbolji smuđ

foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

15.26 - Jezero je od ogromnog je značaja i za Srbe i za Albanace i na Gazivodama se najbolje vidi težina problema, teške političke borbe koje smo imali, a koje se nadam da ćemo moći da prevaziđemo.

foto: Printscreen Prva TV

Preko ovog jezera i hidroelektrane vidite težinu i dubinu svih naših neslaganja.

Srbija je uložila 217 miliona i još 12 miliona treba da uplatimo, radovi se završavaju krajem septembra", dodao je Vučić

15.22 - Napravili smo investicioni plan i program i to je ono što je najvažnije što se tiče ove posete

15.19 - Očekuje se obraćanje predsednika Vučića građanima

foto: RTS Printscreen

15.18 - Predsednik Srbije stigao je na jezero Gazivode

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

15.09 - Na putu od Kosovske Mitrovice do Leška na svakom kilometru postavljene su patrole kosovske policije. Duž celog puta vijore se zastave Srbije i istaknuti su bilbordi dobrodošlice predsedniku Srbije

15.03 - Na brani Gazivode predsednik će se prvi put obratiti građanima, a potom odlazi za Lešak

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

14.41 - Neki se raduju mom dolasku, neki ne. Što se tiče ovog centra, u njega je uloženo oko 400.000 i nadam se da će mladi iz Zubinog Potoka ga koristiti, rekao je Vučić govoreći o Centru za razvoj sporta na obali jezera Gazivode, u kojem se sada mladi iz okolnih sela okupljaju, druže i bave sportom

foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

14.37 - Predsednik Srbije obilazi Centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku, a kratko se obratio novinarima

foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

14.15 - Vučić stigao preko administrativnog prelaza Brnjak u opštinu Zubin Potok

foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

14.07 - Na putevima ka hidroelektrani Gazivode, u opštini Zubin potok, prvoj tački posete predsednika Aleksandra Vučića KiM, ovog popodneva prisutne su jake snage pripadnika kosovske policije, naoružanih dugim cevima.

Na kilometar od administrativnog prelaza Brnjak, u opštini Zubin Potok, iz pravca centralne Srbije, policija preusmerava sva vozila na drugi pravac, tako da samom prelazu nije moguće prići.

Na brani hidroelektrane Gazivode se, inače, privode kraju pripreme za doček predsednika. Zaposleni HE Gazivode postavili su na branu veliku zastavu Srbije, a Vučića dočekuje i veliki baner sa porukom "Dobro došao predsedniče Srbije", dok se na samoj brani vijore se male zastave Srbije.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na putu ka Hidroelektrani sve je mirno, kao jezero na kojem je brana, ali je ka Zubinom Potoku prošao konvoj KPS u pravcu Brnjaka.

Dok se vrše poslednje pripreme za doček predsednika Srbije, koji je, i pored ranijeg protivljenja privremenih institucija u Prištini, insistirao da poseti i Gazivode, na branu dolaze i građani okolnih mesta, koji žele da dočekaju šefa srpske države.

Radomir Galjak, koji živi u selu Rezala, nadomak brane, rekao je da je došao, videvši radove, da se informiše kada tačno stiže predsednik, kako bi sa rođacima i ostalim meštanima došao da ga dočeka.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Ja sam se posle sticanja penzije, pošto sam radio u Smederevu u Železari, vratio na očevinu, gde sam rođen i gde sam odrastao. Vuklo me stalno da se vratim an svoje imanje i kada sam stekao penziju ja sam se vratio, kazao je on.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Galjak smatra da predsedik vodi pravu politiku: Njegova poseta mnogo znači kao podrška za ovaj strateški jako važan objekat, a i za građane koji žive ovde. Mi koji živimo u ovom delu Kosova i Metohije podržavamo politiku predsednika i sve što je do sada uradio, naglasio je on.

On je izrazio uverenje da predsednik Srbije, od kojeg, kao i drugi građani, očekuje da čuje kakvo je stanje u dijalogu sa Prištinom, neće izneveriti srpski narod. Najavio je da će građani prirediti pravi doček predsedniku Srbije.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Hidroelektrana Gazivode, najspornija tačka današnje posete predsednika Aleksandra Vučića, za koju su prištinske vlasti tek sinoć, i tek na intervenciju SAD i EU, dale dozvolu za obilazak, od strateškog je značaja za opstanak i budućnost Srba na Kosovu i Metohiji, a, zajedno sa Trepčom i trafo-stanicom Valac, strateški veoma važna i za Srbiju u celini.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track