SRBI NA KOSOVU OČEKUJU VUČIĆA: A evo koju im poruku nosi srpski predsednik (FOTO)
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

važna poseta

SRBI NA KOSOVU OČEKUJU VUČIĆA: A evo koju im poruku nosi srpski predsednik (FOTO)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas popodne počinje dvodnevnu posetu Kosovu i Metohiji, politički, diplomatski, pa i bezbednosno možda najizazovniju ove godine, a počeće je obilaskom Zubinog potoka i Gazivoda, na šta je Priština, prema medijima na albanskom, pristala tek na pritisak EU i SAD.

Predsednik je stoga odluku i doneo tek sinoć, poručujući da želi očuvanje mira i stabilnosti, te postizanje dogovora, a ne huškanje na sukobe.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Obratiću se našem narodu, imaću buran i ispunjen dan, verovatno do ponoći možda i duže, ali želim da ljudi čuju istinu, možda im se sve i ne svidi, ali moje je da se borim. Imam i ličnu obavezu jer sam na KiM dobio najveću podršku, za mene je glasalo 80 odsto Srba", rekao je Vučić.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

I u Kosovskoj Mitrovici je od jutros mirno, a severni deo grada je u znaku završnih priprema za dolazak predsednika Srbije, koji će se ovde sutra obratiti građanima južne pokrajine. Radnici komunalnih službi postavljaju binu na centralnom gradskom trgu, u blizini spomenika caru Lazaru, na kojoj će predsednik Vučić sutra održati govor, za koji je ranije rekao da će biti najvažniji u njegovoj političkoj karijeri.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Trg severnog dela Mitrovice i centralne gradske ulice ukrašene su zastavama Republike Srbije, kao i posterima i bilbordima sa likom Vučića na kojima piše ''Dobro došao, predsedniče''.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Takvi bilbordi mogu se videti i duž puta od administrativnog prelaza Jarinje do Kosovske Mitrovice. U Mitrovici je mirno i na glavnom trgu nije primećeno pojačano prisustvo policije i pripadnika KFOR-a. Takođe, ni na mostu na Ibru koji deli severni i južni deo Kosovske Mitrovice nisu primećene pojačane snage bezbednosti osim jednog vozila sa pripadnicima KFOR-a.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić će danas dvodnevni boravak na Kosovu i Metohiji započeti obilaskom brane Gazivode i Zubinog Potoka. U Zubinom Potoku, predsednik će obići Centar za ekologiju i razvoj sporta i Centar Crvenog krsta AP KiM.

Predviđeno je da predsednik Vučić potom obiđe gazdinstvo porodice Kovačević u selu Ibarsko Postenje i Poljoprivrednu školu Priština sa privremenim sedištem u Lešku.

U Sportskoj hali "Leposavić" u Leposaviću, predsednik će se obratiti na zatvaranju Biznis foruma. A u večernjim satima, Vučić će se sastati u Zvečanu sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, saopštila je ranije Pres služba Predsednika.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track