SRAMOTA, KFOR SE JUČE OBRUKAO, A NJIHOV GENERAL SALVATORE KUOČI OVAKO SE PERE: Da smo reagovali, Vučićeva poseta bi imala drugačiji ishod
Foto: AP, EPA

albanci pravili haos na blokadama kod sela banje

SRAMOTA, KFOR SE JUČE OBRUKAO, A NJIHOV GENERAL SALVATORE KUOČI OVAKO SE PERE: Da smo reagovali, Vučićeva poseta bi imala drugačiji ishod

Politika -

"KFOR je bio spreman da interveniše na svim područjima koje je na Kosovu posećivao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, da obezbedimo da poseta protekne bez problema, što smo i uradili, sa izuzetkom sela Banje", kaže komandant KFOR-a na KiM, general Salvatore Kuoči.

On je objasnio da je KFOR zadužen za situciju na Kosovu i, kako je rekao, treći koji treba da reaguje, posle kosovske policije i EULEX-a.

foto: Profimedia

"Nas su rasporedili da bismo se bavili posetom predsednika Vučića Kosovu. Ovo selo se nalazi na području koje ima svoje istoruju i dosta je osetljivo. Policija je bila tamo, i bavila se tamnošnjom situacijom. Mi smo takođe bili na licu mesta, i bili smo spremni da intervenišemo. Ipak, mislim da je bila mudra odluka predsednika Vučića da zadrži sutuaciju mirnom, i pod kontrolom, da se izbegnu bilo kakvi sukobi", kaže Kuoči za TV Prva.

On navodi i da je KFOR reagovao, "situacija bi bila drugačija, a moguće i da bi poseta imala drugačiji ishod".

foto: Kurir

"Mirno rešenje je bila mudra odluka, imajući u vidu da je poseta bila uspešna na ostatku terirtorije, tako da je to osnovni razlog zbog koga mi nismo intervenisali", naveo je on.

Na kritike da je KFOR juče bio samo nemi posmatrač događaja, Kuoči navodi da to nije istina, i objašnjava da se kosovska policija bavila demostrantima i nemirima, kako bi se situacija smirila, istakavši da je za to potrebno vreme.

"To je bio razlog, da izostane tvrda reakcija KFORA i EULEKSA, i da se sve odvija mirno i omogući predsedniku da svoju posetu obavi. Nije bilo povređenih, niko nije bio u opasnosti, tako da čak iako je bilo demonstracija, ishod je mogao da bude drugačiji, i njih samih, ali i posete predsednika Srbije", priča on.

Kako je rekao, kosovske institucije su donele odluku da se zabrani poseta selu Banje iz bezbednosnih razloga i to je, kaže Kuoči, takođe bila mudra odluka.

"Ko god da je bio u poseti, isto bismo postupili, jer je bitno obezbediti pre svega sigurnost ljudima koji dolaze u posetu. To je glavno pitanje. Ako za to nema mogućnosti, bolje je i izbeći posetu, jer postoji mogućnost da ishod bude drugačiji. Da insutitucije na Kosovu nisu mogle da ovladaju situacijom, moguće da bi poseta imala drugačiji ishod ", rekao je Kuoči.

(Kurir.rs/Prva tv/Foto: AP, EPA)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track