AUSTRIJSKI MINISTAR GERNOT BLIMEL: Podržavamo svaki dogovor Beograda i Prištine
Foto: Zorana Jevtić

nada se sporazumu

AUSTRIJSKI MINISTAR GERNOT BLIMEL: Podržavamo svaki dogovor Beograda i Prištine

Politika -

PRIŠTINA - Austrijski ministar za EU, umetnost, kulturu i medije, Gernot Blimel izjavio je danas da Beč podržava svaki sporazum koji postignu Beograd i Priština.

Kako je prenela RTK, Blimel je na konferenciji za novinare posle sastanka s ministarkom evropskih integracija Kosova Duratom Hodžom rekao da se nada da sporazum Makedonije i Grčke može biti model i za druge zemlje koje vode dijalog.

"Mi imamo jasan stav da ako se dve države slože o jednom zajedničkom i mirovnom rešenju, mi nećemo ometati to rešenje i nećemo ga blokirati", rekao je Blimel u Prištini odgovarajući na pitanja novinara o mogućnosti korekcije granica Kosova i Srbije.

foto: Twitter Printscreen Maja Kocijančič

Navodeći da će Austrija nastaviti da podržava Kosovo, "isto kao i prethodnih deset godina", ministar je podsetio da je Evropski parlament velikom većinom izglasao viznu liberalizaciju za građane Kosova i da je sada na zemljama članicama Unije da nastave taj proces.

"To je važan korak u približavanju Kosova Evropskoj uniji. Mi podržavamo taj proces i nadamo se da ćemo to postići tokom našeg predsedavanja Unijom", kazao je Blimel.

Kosovska ministarka za evropske integracije je kazala da je od austrijskog kolege zatražila podršku za završetak procesa liberalizacije viza za građane Kosova.

Ona je kazala i da je kosovsko rukovodstvo posvećeno rešavanju problema sa Srbijom putem dijaloga ali i dodala da sveobuhvatni pravni sporazum mora podrazumevati obostrano priznanje i punopravno učlanjenje Kosova u UN i druge međunarodne organizacije.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track