UŽIVO KURIR NA KOSOVU, ROSU SE POSLE UPADA POVUKLE SA GAZIVODA: Srbi blokirali put za Brnjak, američki KFOR čuva Gazivode! Sve jedinice MUP SRBIJE stavljene u NAJVIŠI STEPEN PRIPRAVNOSTI
Foto: Zoran Šaponjić, Printscreen

Ministar stefanović odmah naredio stANJE PRIPRAVNOSTI

UŽIVO KURIR NA KOSOVU, ROSU SE POSLE UPADA POVUKLE SA GAZIVODA: Srbi blokirali put za Brnjak, američki KFOR čuva Gazivode! Sve jedinice MUP SRBIJE stavljene u NAJVIŠI STEPEN PRIPRAVNOSTI

Politika -

Vučić na stalnoj telefonskoj vezi sa šefom NATO Stoltenbergom posle velike sramote NATO i Kfora koji nisu uspeli da obezbede sever Kosmeta i zaštite Srbe. Podsetimo, ROSU su izvele podmukao upad na Gazivode, upale u kompleks, zauzele deo brane, protivpravno uhapsile i vezale Srbe i drže ih u podrumu! Predsednik Srbije na posebnoj lokaciji drži konsultacije sa načelnikom GŠ

1 / 14 Foto: Kurir

Specijalci ROSU zauzeli su danas veštačko jezero i hidrocentralu Gazivode!

Kako Kurir saznaje, akciju je noćas ili rano jutros izvelo 60-70 naoružanih specijalaca. Specijalci ROSU upali su u objekat za razvoj ekologije i sporta u kojem se nalazi i Crveni krst, a koji je nedavno posetio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Naime, njih oko 70, upalo je i sa kopna i sa jezera i okružilo pomenuti centar. Naoružani do zuba upali su kompleks, protivpravno uhapsili i vezali nekoliko Srba i zatvorili ih u podrum. Zauzeli su deo brane i odsekli Srbe.

Podsetimo, Gazivode su životno važne za sever Kosova i tamošnje Srbe jer se sa tamošnje hidroelektrane snabdevaju strujom, ali i vodom za piće koju koristi 800.000 ljudi.

1 / 10 Foto: Zoran Šaponjić

17.00 - Srbi iz Zubinog potoka blokirali su put koji od južnog dela Mitrovice vodi ka Gazivodama, odnosno ka prelazu Brnjak. Blokada je postavljena u Zubinom Potoku, a Srbi iz Zubinog Potoka ne dozvoljavaju prolaz magistralom. Na prelazu Brnjak u ovom trenutku su tri džipa KFOR u kojima su pripadnici američke vojske.

Niže, ka jezeru Gazivode, postavljen je još jedan džip Kfora i pored njega borna kola. Dva džipa Kfora postavljeni su kod postrojenja HE Gazivode. Oko džipova se vidi desetak američkih vojnika Kfora. Postavljeno je više kamiona i jedna građevinska mašina, a okupljeno je na barikadi nekoliko stotina Srba.

foto: Zoran Šaponjić

Kako Kurir nezvanično saznaje, barikada je postavljena kada su pripadnici ROSU koji su posle odlaska Tačija napustili Gazivode, pokušali iz pravca Južne Mitrovice da se vrate ka Gazivodama.

Inače, Marko Đurić izjavio je danas nakon nenajavljenog upada ROSU i Hašima Tačija na Gazivode, da su Srbi počeli da se organizuju na severu Kosova.

foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

16.00 - Đurić: Pripadnici ROSU povukli su se danas oko 16 sati sa severa Kosova. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da su se pripadnici specijalne jedinice ROSU povukle sa severa Kosova i Metohije danas po podne oko 16 časova.

Đurić je za Tanjug rekao i da je Beograd dobio izvinjenje od pojedinih zapadnih ambasada, koje su ranije tvrdile da ROSU nisu ni bile prisutne na severu KiM. "To samo pokazuje od koga su pojedini domaći mediji dobijali informacije da jedinica ROSU nema na severu", rekao je Đurić.

14.15 - Gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović izjavio je da su se kosovske specijalne jedinice povukle sa veštačkog jezera Gazivode. "Jedinice ROSU su se povukle, trenutno je mirno", rekao je Vulović za javni servis nešto posle 14 sati. On je dodao i da je važno da niko nije povređen, a ni uhapšen.

14.10 - Vučić je na stalnoj telefonskoj vezi sa šefom NATO Jensom Stoltenbergom posle raspoređivanja ROSU na Gazivodama, na severu KiM. Vučić je "izrazio protest zbog bezobzirne akcije Hašima Tačija i prištinskog rukovodstva".

14.00 - Sramna provokacija Tačija. Tači sa čitavom svitom u koloni pod punim gasom projurio Zubinim Potokom, otišao na Gazivode, gde se prošetao i vozio gliser.

13.15 - Javnosti se uživo obratio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić koji je rekao da će predsednik Vučić reagovati u skladu sa rezolucijom SB UN 1244 i zaštiti srpski narod ukoliko to ne učine međunarodne snage bezbednosti. Vučić se trenutno nalazi na posebnoj lokaciji na kojoj obavlja poslednje kosultacije sa načelnikom GŠ Milanom Mojsilovićem.

Kako Kurir saznaje na licu mesta, oko 60 do zuba naoružanih specijalaca i trenutno se nalazi u blizini Gazivoda, odnosno Sportsko-rekreativnog centra. Oni kontrolišu prilazne puteve samom jezeru, ali nisu ušli na branu elektrane, niti ih ima u postrojenjima, saznaje Kurir na licu mesta.

foto: Fb Prntscr.jpg

"Nekoliko specijalaca ROSU imaju fantomke na glavama" tvrde ljudi koji su na licu mesta. "Jedno vozilo sa specijalcima ROSU se nalazi kod skretanja za Lučku Reku, jedno je kod skretanja za branu, jedno kod Međeđeg potoka... Ta su vozila vidljiva sa magistrale od Zubinog Potoka ka Brnjaku", tvrdi naš izvor.

NAREDBA STEFANOVIĆA: Jedinice MUP Srbije u najvišem stepenu pripravnosti

U međuvremenu je stigla i izjava potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića:

"Povodom napada Albanaca na sever Kosova i Metohije i hapšenja Srba koji nisu počinili bilo kakvo krivično delo naložio sam direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti. Ministarstvo unutrašnjih poslova će nastaviti da prati razvoj situacije i preduzeće sve mere koje država bude naložila".

(Kurir.rs/Z. Šaponjić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track