DRECUN: Očekujem uskoro prve optužnice za zločine OVK
Foto: Zorana Jevtić

reagovanje

DRECUN: Očekujem uskoro prve optužnice za zločine OVK

Politika -

BEOGRAD - Predsednik skupštinskog odobra za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da očekuje da će Specijalno tužilaštvo uskoro podneti prve optužnice za zločine koje su počinile snage Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

On je za RTS kazao da je skandalozna izjava brata od strica kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, Nasima Haradinaja za emisiju "Frontal" u kojoj je priznao ubistva Srba.

"Ubijao sam srpske vojnike kada god sam imao prilike. Kažem porodici da mi je žao što ih nisam pobio koliko sam želeo. Žao mi je što su mi prijatelji ubijeni, ali mi je drago što sam ubijao Srbe, rekao je Nasim Haradinaj koji je potredsednik Udruženja veterana OVK.

"To je skandalaozno, neko ko priznaje da je činio zločine se nalazi na slobodi, to je neprihvatljivo", rekao je Drecun.

On je kazao da upravo ovakva izjava potvrdjuje i navode Beograda, koliko je formiranje vojske Kosova opasno, posebno kada se zna da je predviđeno da ulogu u vojsci imaju i veterani OVK.

Govoreći o optužnicama Specijalnog tužilaštva, Drecun je kazao da je radna grupa koja radi na sakupljanju dokaza za zločine OVK, samo za dogadjaje u zoni Dukađini, za koje se sumnjiči klan Haradinaj, prikupila 2.123 dokumenta, među kojima su izjave svedoka i obdukcioni nalazi.

On je kazao da bi Tužilaštvo trebalo da uzme u obzir i izveštaje međunarodnih organizacija jer se u njima vidi da su znali za zločine, ali da nisu ništa preduzeli da se spreče.

"Evo kada je reč o vašem kolegi Djuri Slavuju. U izveštaju od 23. februara 1999. posmatrača OEBS-a koji je razgovarao sa Rusten Mustafom Remijem o zatvorima, spominje se da je jedan od čuvara čuvao dvojicu srpskih novinara i da su oni humano tretirani i da su im čak kuvali kafu", rekao je Drecun.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track