TEOLOG REGINA ELSNER POVODOM RASKOLA U PRAVOSLAVLJU: Nepriznate CPC i MPC neće ni brzo ni lako dobiti autokoefalnost
Foto: EPA

MALI IZGLEDI

TEOLOG REGINA ELSNER POVODOM RASKOLA U PRAVOSLAVLJU: Nepriznate CPC i MPC neće ni brzo ni lako dobiti autokoefalnost

Politika -

BEOGRAD - Nepriznate Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) i Makedonska pravoslavna crkva (MPC) neće tako brzo, ni tako lako dobiti autokefalnost, jer će vaseljenski patrijarh Vartolomej sada voditi računa da ne okrene protiv sebe Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), koja je najbliži saveznik ruske crkve, smatra Regina Elsner, teolog i stručnjak za pravoslavlje, iz Centra za istočnoevropske i međunarodne studije u Berlinu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Marina Lopičić

Na pitanje o izgIedima za "nezavisnost" Crnogorske i Makedonske pravoslavne crkve, Elsner kaže da će patrajarh Vartolomej biti veoma oprezan u ovim slučajevima jer "ne želi da gura srpsku crkvu u pravcu Moskve".

"Srbija je već jako bliska Moskvi, možda i njihov najbliži saveznik, i neki koraci u pravcu autokefalije recimo makedonske crkve značili bi da će izgubiti ovu crkvu i ne mislim da će to rizikovati", istakla je Elsner.

Elsner je, u intervjuu za Radio slobodna Evropa, istakla da će raskol Ruske pravoslavne crkve sa Carigradskom ohrabriti, kako je kazala, "desničare" unutar ruske crkve, naglašavajući da neće doći do trajne šizme u pravoslavnom svetu, jer, smatra, "ovo nije religijsko već političko pitanje".

Ona smatra da je pozicija patrijarha Vartolomeja snažnija jer on uživa veći ugled i poštovanje od patrijarha Kirila, iza kojeg je, ističe, ruska moć, "što nije za potcenjivanje".

foto: AP

"Mislim da vaseljenski patrijarh Vartolomej ima veoma snažnu poziciju zato što ima veliku međunarodnu podršku, poznata je i uvažena osoba. Ruski patrijarh Kiril naravno ima podršku ruske države i to je velika podrška, novčana, ali i podrška u smislu moći, ali je sa druge strane on izgubio prilično mnogo međunarodne podrške poslednjih i meseci i godina. Tako da mislim da je snažnija pozicija na strani Carigrada, ali nije za podcenjivanje ni struktura moći naravno".

Vaseljenski patrijarh Vartolomej pokrenuo je proceduru davanja autokefalnosti za Ukrajinsku pravoslavnu crkvu kijevskog patrijarhata, što je izazvalo negodovanje Moskve i proglašenje Vartolomeja za "raskolnika".

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je da će podela među pravoslavnim crkvama imati "ozbiljne posledice", i ta politizacija u tako osetljivim pitanjima uvek ima "najteže posledice za one koji to čine", misleći na carigradskog patrijarha, iako ga nije formalno pominjao.

foto: Stefan Jokić

Za SPC, koja se nije zvanično oglasila, a i gaji dobre odnose kako sa Ruskom pravoslavnom crkvom, tako i sa Carigradskom patrijaršijom, pod čijom je jurisdikcijom i manastir Hilandar, jako je važno da održi takav odnos i dalje, ali iz izjava mitropolita Amfilohija može se naslutiti da "nikako neće protiv Moskve".

Takođe, taj događaj preti da otvori "Pandorinu kutiju" i pogura višedecenijska nastojanja da se formiraju nezavisne Makedonska i Crnogorska pravoslavna crkva, što apsolutno ne odobrava Srpska pravoslavna crkva koja ove verske organizacije smatra nekanonskim i "raskolničkim".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track