ELEKTORI VREDNI: Hrvatska manjina prva završila glasanje, potom i makedonska
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

izbori za savete nacionalnih manjina

ELEKTORI VREDNI: Hrvatska manjina prva završila glasanje, potom i makedonska

Politika -

BEOGRAD - Hrvatska zajednica prva je danas završila izbore za članove Nacionalnog saveta, a njeni predstavnici su nakon elektorske skupštine održane u Beogradu izrazili zadovoljstvo pokazanim jedinstvom.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprve i lokalne samuprave Ivan Bošnjak rekao je novinarima da su izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina prvi završili Hrvati.

Nakon hrvatske zajednice, Savet su izabrali i predstavnici Makedonaca.

Predstavnike Nacionalnog saveta na elektorskim skupštinama još biraju predsavnici crnogorske i ruske nacionalne manjine. Te četiri manjinske zajednice imaju oko 44.000 glasača upisanih u Specijalni birački spisak, i svoje predstavnike su birali preko elektora na sednicama u Beogradub koje su počele u podne.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Pripadnici ostalih 18 manjina, njih 467.454 sa pravom glasa, na današnjim trećim redovnim izborima za Nacionalne savete predstavnike biraju neposrednim putem, a za njih je širom Srbije do 20 sati otvoreno 926 glasačkih mesta. Crnogorska i ruska manjina predstavnike bira na skupštinama organizovanim u Domu Narodne skupštine.

Za hrvatsku i makedonsku zajednicu glasanje je bilo organizovano u zgradi starog parlamentu u Kralja Milana. Za glasanje za crnogorski Nacionalni savet štampano je 115 listića, za makedonski 79, ruski 103 i hrvatski 82.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Članovi Saveta imaju ovlašćenja u oblasti kulture, informisanja i obrazovanja i službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina. Broj članova Nacionalnih saveta zavisi od broja pripadnika načionalnih manjina - minimalan je 15, a maksimalan 35.

1 / 5 Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Nacionalne manjine do 10.000 pripadnika biraju 15 članova Saveta, do 20.000 - 19, do 50.000 - 23, a ukoliko imaju između 50 i 100.000 biraju 29 članova Saveta. Sve nacionalne manjine, poput Mađara, Bošnjaka, Roma, koje imaju više od 100.000 pripadnika, biraju 35 predstavnika.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Nakon izbora, rok za objavljivanje konačne liste i rezultata izbora je 96 sati, odnosno 8. novembar do 20 sati, rekla je Antićeva i dodala da Saveti, pošto RIK objavi rezultate u Službenom glasniku, imaju obavezu u roku od 20 dana da konstituišu savete i formiraju njihove organe.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track