Najnovije vesti

NOVI KOMANDANT BONDSTILA MAKAREG: Ako osnuju kosovsku vojsku, NATO da kaže šta da radimo
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

politički proces

NOVI KOMANDANT BONDSTILA MAKAREG: Ako osnuju kosovsku vojsku, NATO da kaže šta da radimo

Politika

Novopostavljeni komandant američke vojne baze Bondstil na Kosovu Roj Makareg izjavio je u intervjuu Tanjugu da će njegova jedinica "biti spremna da izvede operacije u slučaju bilo kakvih nasilnih delovanja protiv bezbednosti i sigurnosti kako bi održali tu bezbednost i sigurnost".

On je tako odgovorio na pitanje kakva bi bila reakcija KFOR Multinacionalne borbene grupe Istok pod njegovom komandom u slučaju izbijanja nasilja nad Srbima nakon eventualnog proglašenja kosovske vojske na Dan albanske zastave.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"U vezi sa glasanjem o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) 28. novembra, to je politički proces, ali znate, ako se to desi, mi ćemo naravno biti u stanju da reagujemo. Trenutna pozicija KFOR je da postoji mandat (KBS) koji je na snazi. Ako taj mandat evolvira, onda će Severnoatlantski savet i NATO saveznici morati da ponovo procene naše angažovanje ovde na Kosovu. Tako da, ja kao komandant Multinacionalne borbene grupe Istok moram samo da se usredsredim na moju misiju, a to je misija KFOR, koju ćemo izvršiti onako kako nam komanda KFOR bude dala smernice, bićemo u sinhronizaciji sa bilo čime što nam komanda KFOR i NATO saveznici i vođstvo NATO kažu da radimo", rekao je Makareg.

On je rekao i da su oni spremni i istrenirani.

"Imamo sjajan tim koji može da izvede bilo koju operaciju, tako da smo spremni", rekao je Makareg.

Na pitanje da li je iz sedišta NATO dobio konkretne instrukcije vezane za 28. novembar, Makareg je odgovorio odrično.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Kratak odgovor, nisam", naveo je on.

Upitan kako će se u Bondstilu snaći u misiji održavanja mira, potpuno drugačijoj u odnosu na funkciju u Nacionalnoj gardi američke vojske gde je bio kontrolor zadužen za budžet od 16 milijardi dolara, Makareg je kazao da ima "raznovrsno iskustvo".

"Moj prethodni posao jeste bio da radim kao kontrolor Nacionalne garde, ja zaista jesam upravljao budžetom od 16 milijardi dolara za sve 54 američke savezne države i teritorije, ja sa to gledam kao na liderstvo. Ja sam imao iskustva i u operacijama, komandovao sam artiljerijskim bataljonom, tako da sam kada se radi o liderstvu veoma uveren da mogu da izvedem ovu misiju kao komandant", ocenio je Makareg.

Na pitanje o poslu koji je obavljao u Pentagonu, gde je nakon dobijanja čina pukovnika bio jedan od pet zamenika Sekretara vojske u Ministarstvu odbrane SAD, i kako će mu to iskustvo pomoći u misiji u Bondstilu, Makareg je kazao da će to "zapravo biti od velike pomoći".

"Radićemo u NATO okruženju i dosta toga se zasniva na odnosima, traženju saradnje i radu sa ljudima, a kada radite u Pentagonu više od pet godina - tamo se sve svodi na odnose. Mislim da je ova misija totalno drugačija u odnosu na Irak i Avganistan, mislim da mi mnogo pomaže to što sam radio na takvom nivou", rekao je Makareg.

Upitan o tome što je njegov prethodnik u Bondstilu Nik Dučić, koji je srpskog porekla, obišao tokom misije dosta srpskih crkava na Kosovu, i da li on planira da ih obilazi iako nije srpskog porekla, Makareg je kazao da bi "voleo da ih poseti".

"Volim istoriju. Bilo bi mi zadovoljstvo da posetim te manastire. Pogledaću šta je puklovnik Dučić radio tokom rotacije (njegove jedinice), deluje da je učinio dosta dobrih stvari, otvorio poneka vrata, pogledaćemo to i potencijalno otići tamo i nastaviti angažovanje sa zajednicom. Da, voleo bih da vidim manastire, ukoliko je to moguće", zaključio je Makareg.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...