NA GRADSKIM ULICAMA 30 KAMIONA: Beograd spremno dočekuje zimu i sneg
Foto: Kurir

spremno 6.000 tona soli

NA GRADSKIM ULICAMA 30 KAMIONA: Beograd spremno dočekuje zimu i sneg

Beograd -

U Beogradu je rano jutros pao prvi sneg ove zime, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da su ga nadležne službe Grada Beograda očekivale, te da su u drugom stepenu pripravnosti, jer ovo nije sneg koji će se zadržati i praviti probleme.

Vesić je naveo da je trenutno na ulici 30 kamiona, te da je šest kamiona pokrivaju republičke puteve.

"Kada smo u punoj pripravnosti imamo više od 124 vozila na terenu. Ovaj sneg nije sneg koji će ostati duže, nema potrebe za punim kapacitetima", rekao je Vesić.

Dodaje da Beograd spremno čeka zimsku sezonu i navodi da ima 6.000 tona soli koja će se bacati kada bude bilo potrebe, kao i kalcijum hlorida oko 100 tona, koji se baca kada su ekstremno niske temperature.

Takođe, spremna je i so za distrubuciju građanima, koja će im se deliti kako bi mogli da bacaju ispred svojih kuća kada ima leda.

Najavio je da se sneg očekuje i sutra i dodao da to nisu padavine koje može da izazovu veće probleme.

"Važno je da smo spremni i da možemo da reagujemo, posebno jer se narednih dana očekuju temperature ispod nule, što znači da će lediti, a to je i opasnije od snega", kaže Vesić.

Rekao je da toplane u Beogradu rade, te da se greje negde oko 17 miliona metara kvadratnih stambenog prostora, oko četiri miliona metara kvadratnih poslovnog prostora, odnosno 310.000 stanova, što je polovina svih stanova i kuća u Beogradu.

Kako je naveo, u ovom trenutku toplane u Beogradu se snabdevaju 70 odsto gasom i 30 odsto ugljem, a Grad nema nikakva dugovanja ni prema Srbijagasu, ni prema Kolubari, kao ni prema toplanama.

Vesić je najavio da će se sledeće godine početi sa radovima na dalekovodu Obrenovac - Beograd, što znači da će se para koja se koristi u termoelektrani Nikola Tesla dopremati do Beograda, od čega će će se grejati Zemun i Novi Beograd, što će smanjiti potrošnju gasa za trećinu.

Od 15. oktobra, kada je počela grejna sezona u Beogradu, na kvarove je pristiglo 309 žalbi, što govori o tome da je sistem dobro pripremljen, kaže Vesić.

Istakao je da Beogradu nisu potrebne nove toplane i naveo da Grad ima program u kojem modernizuje postojeće.

Zamenik gradonačelnika je najavio da će sledeće sedmice se krenuti sa rekonstrukcijom Karađorđeve ulice, od Brankovog mosta do Beogradske tvrđave, što uključuje i sređivanje keja.

Govoreći o radovima na Trgu Republike, Vesić je kazao da je završeno iskopavanje, te da će se do srede objaviti koje kapije su ostaci pronađeni, a takođe i nastaviti sa radovima na rekonstrukciji.

foto: Profimedia

Upitan da prokomentariše navode opozicije da spomenik patrijarhu Pavlu nije završen, Vesić kaže da je taj spomenik sjajno umetničko delo, te da je postalo uobičajeno da šta god da se uradi pojave se ljudi koji misle da su od svih pametniji.

"Ovo je jedan moderan spomenik, spomenik koji odiše duhovnošću i skromnošću i urađen je po najpoznatijoj slici patrijarha iz tramvaja, a to što sama figura lebdi pokazuje na simboličan način kako Srbija nema jos uvek dovoljno oslonca", navodi Vesić.

Najavio je i da će u Beogradu biti otvoreno devet montažnih obdaništa, kao i da je doneta odluka da u svakoj firmi koja ima preko 1.000 zaposlenih se otvori jedno "fabričko obdanište", sa čim će se krenuti od 1. januara 2019. godine.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track