SUZANA VASILJEVIĆ NA SEDNICI VENECIJANSKOG KLUBA: Srbija jača kapacitete za rano otkrivanje lažnih vesti
Foto: Kurir

saradnja sa italijanskiom kancelarijom

SUZANA VASILJEVIĆ NA SEDNICI VENECIJANSKOG KLUBA: Srbija jača kapacitete za rano otkrivanje lažnih vesti

Politika -

VENECIJA - Srbija radi na jačanju kapaciteta za otkrivanje lažnih vesti u početnoj fazi, kaže savetnica za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića Suzana Vasiljević.

Vasiljevićeva je boravila u Veneciji na dvodnevnoj plenarnoj sednici Venecijanskog kluba ("Club of Venice"), na poziv italijanskog odeljenja za evropske poslove, predsedništava saveta ministara.

Suzana Vasiljević
Suzana Vasiljević foto: Kurir

Sednica je organizovana kao proizvod saradnje italijanske kancelarije Odeljenja za informisanje Evropskog parlamenta, predstavnika Evropske komisije u Italiji i Saveta Evrope. Tema panela je bila "borba protiv lažnih vesti" #stopfake.

Na plenarnoj sednici održanoj u Palati Franceti govorili su predstavnici međunarodnih organizacija za migracije, nevladinih organizacija, medijskih udruženja, kao i predstavnici iz oblasti komunikacija institucija zemalja članica EU.

Novinari ispred Palate Franćeti... Dopisnik BBC Guy de Laughny
Novinari ispred Palate Franćeti... Dopisnik BBC Guy de Laughny foto: Kurir

Suzana Vasiljević je za B92.net rekla da je ovo bila prilika za razmenu dobrih praksi i upoznavanje institucija EU, NVO i medija iz EU, sa medijskom situacijom u Srbiji i svakodnevnim problemima sa kojima se Srbija suočava.

Ona je istakla da je problem lažnih vesti ozbiljan problem sa kojim se danas susreću sve zemlje u svetu i da lažne vesti imaju za cilj da destabilizuju i ugroze društvo i podriju evropske vrednosti.

Vasiljevićeva je naglasila da se danas moć jedne zemlje meri njenom jačinom u digitalnom svetu i u oblasti informisanja.

foto: Kurir

"U regionu Zapadnog Balkana, koji još uvek leči rane od ratova devedesetih, 'hybrid news' su posebno opasne, jer se objavljuju iz političkih razloga i lako mogu dovesti do zaoštravanja situacije u ionako još uvek osetljivom regionu", istakla je Vasiljevićeva. Ona je naglasila da Srbija još nema proaktivan strateški plan komunikacije i mogućnost monitoringa lažnih vesti, ali radi na jačanju kapaciteta za otkrivanje lažnih vesti u početnoj fazi.

Ona je pozvala organizacije EU koje imaju više prakse i sredstava da pomognu Srbiji u kreiranju strategije za borbu protiv lažnih vesti.

Vasiljevićeva je istakla da je medijsko okruženje u Srbiji podložno raznim uticajima i da se često ponaša veoma neodgovorno, naglasivši ključni značaj predstavnika EK, OEBS-a i drugih međunarodnih institucija u izradi nove medijske strategije koja će dati smernice i u ovom polju.

foto: Kurir

Tokom panela bilo je reči o potrebi obuke i treninga novinara, jačanju kvaliteta medijskih sadržaja i bezbednost interneta, kao i bližoj saradnji evropskih institucija u borbi protiv lažnih vesti. Naglašeno je da od januara 2018. godine stručnjaci iz 39 zemalja članica savetuju EU u inicijativi za borbu protiv širenja digitalnih lažnih vesti i dezinformacija.

(Kurir.rs / B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track