Najnovije vesti

JELISEJSKA PALATA ZVANIČNO NAJAVILA POSETU MAKRONA SRBIJI: Francuski mediji bruje o susretu srpskog i francuskog predsednika
Foto: EPA

susret dva državnika

JELISEJSKA PALATA ZVANIČNO NAJAVILA POSETU MAKRONA SRBIJI: Francuski mediji bruje o susretu srpskog i francuskog predsednika

Politika

Poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji danas je i zvanično najavljena na sajtu Jelisejske palate, gde se u sklopu predsednikove ovonedeljne agende precizira da će on 5. i 6. decembra boraviti u Beogradu.

 

Na sajtu francuskog Predsedništva objavljeno je da će predsednik Makron otputovati u sredu po podne, kada otpočinje zvaničnu posetu Srbiji, dok je četvrtak planiran kao drugi dan njegove posete našoj zemlji. Predsednik Francuske od posete Beogradu nije odustao ni zbog demonstracija i nereda poslednjih dana na ulicama Pariza, zbog kojih je, inače, francuski premijer Eduar Filip otkazao putovanje u Poljsku gde je trebalo da učestvuje na samitu posvećenom klimi.

Susret Vučića i Makrona u Parizu
Susret Vučića i Makrona u Parizufoto: Tanjug Dragan Kujundžić

Program Makronove posete Srbiji još nije zvanično objavljen, ali su beogradski mediji ranije pisali da bi nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem biti održana zajednička konferencija za štampu, a potom i večera na kojoj će domaćin biti predsednik Srbije.

 

Drugi dan posete biće uglavnom posvećen odavanju počasti žrtvama Prvog svetskog rata. Francuski predsednik dolazi samo u Srbiju, a njegov dolazak nije deo neke šire balkanske turneje. Mediji su objavili i da se očekuje da će se oba predsednika obratiti građanima na Kalemegdanu, ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj Makron će, kako se očekuje, tokom razgovora s predsednikom Vučićem podržati svaku ideju razgraničenja, odnosno predlog koji Srbija iznese kao prihvatljiv za konačno rešenje kosovskog pitanja

 

Inače, posetu su komentarisali i francuski mediji. Dnevnik "20 Minit" navodi da su se odnosi između dve zemlje pogoršali 11. novembra ove godine, na ceremoniji povodom obeležavanja veka od kraja Velikog rata u Parizu, i to zbog propusta u protokolu, te dodaje da su se nakon toga mnogi Srbi "usprotivili Makronovoj poseti Beogradu".

 

Mnogi Srbi su, piše francuski dnevnik, posle tog događaja istakli da je njihova zemlja imala najviše stadalnika u odnosu na broj svojih stanovnika u Prvom svetskom ratu, boreći se pre svega rame uz rame sa Francuzima na Istočnom frontu. U tekstu se navodi i da je odbijanje Francuske aprila 2017. da Beogradu izruči Ramuša Haradinaja, koga srpsko pravosuđe krivično goni zbog ratnih zločina iz vremena sukoba na Kosovu 1998-1999, "već probudilo među Srbima antifrancuska osećanja, mada u manjoj meri".

 

Dodaje se da mnogi Srbi nisu Francuskoj oprostili ni to što je učestvovala u zapadnoj vazdušnoj kampanji 1999. čiji je cilj bio okončanje sukoba na Kosovu i primoravanje srpskih vlasti da povuku trupe iz svoje južne pokrajine.
"Ta operacija na čelu sa NATO ostaje duboko poniženje za mnoge Srbe. Ovo zahlađenje u odnosima praćeno je i slabljenjem ekonomskih veza", ocenjuje list.

 

List istovremeno ukazuje da je reč o prvoj poseti jednog šefa francuske države otkako je Srbiju posetio Žak Širak, 2001. godine, nekoliko meseci nakon pada Slobodana Miloševića.

 

Navodi i da je u Srbiji prisutno stotinak francuskih preduzeća koja zapošljavaju oko 10. 000 ljudi, ali da je Francuska tek na 10. mestu izvoznika u Srbiju i da je među prvih 10 uvoznika, te da je "za razliku od Nemačke ili Italije, Francuska trgovinski partner od manjeg značaja".

 

List "Kroa" (La Croix) takođe najavljuje Makronovu posetu Srbiji, ubrajajući je među tri ključna međunarodna susreta francuskog predsednika u ovoj sedmici, pored pregovora o Jemenu i raspravi o Bregzitu u britanskom parlamentu.
Ovaj list navodi da francuski predsednik dolazi u Beograd da obeleži stogodišnjicu okončanja Prvog svetskog rata "kod svog saveznika iz tog perioda, čiji je predsednik ocenio da je bilo loše tretiran u Parizu na ceremoniji 11. novembra".
List navodi i da je Vučič obećao "grandiozan doček Emanuelu Makronu kako bi mu pokazao kakvo je srpsko gostoprimstvo i kako Srbi vide prijateljstvo".

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...