FRANCUSKI RADIO O KOREKCIJI GRANICA NA BALKANU: Makron bi mogao da podrži ideju o PODELI KOSOVA
Foto: Screenshot

Radio France Internationale

FRANCUSKI RADIO O KOREKCIJI GRANICA NA BALKANU: Makron bi mogao da podrži ideju o PODELI KOSOVA

Politika -

Francuski predsednikEmanuel Makron pretpostavlja se mogao bi da podrži ideju o "korekciji granica", koja bi trebalo da reši sporove između Beograda i Prištine, i da podstakne Beograd da prizna nezavisnost Kosova, navodi Međunarodni francuski radio RFI.

- Posle višegodišnje relativne pasivnosti, čini se da francuska diplomatija zapravo želi da se ponovo umeša u balkanska pitanja, a naročito u teške pregovore o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine - navodi se u tekstu objavljenom na sajtu Radio Frans enternasionala (Radio France Internationale).

Makronova podrška, ukazuje RFI uoči predstojeće posete francuskog predsednika Srbiji, biće ključna da bi se Nemačka ubedila da odustane od protivljenja bilo kakvoj izmeni granica na Balkanu.

Prema najnovijim pretpostavkama, navodi francuski radio, sever Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom mogao bi da bude razmenjen za deo Preševske doline na jugu Srbije, gde Albanci čine većinu stanovništva, "uz rizik od novog regionalnog konflikta".

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track