DAČIĆ O ODNOSIMA KINE I SRBIJE: Saradnja dve zemlje na najvišem nivou u istoriji
Foto: Marina Lopičić

diplomatija

DAČIĆ O ODNOSIMA KINE I SRBIJE: Saradnja dve zemlje na najvišem nivou u istoriji

Politika -

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da su odnosi Srbije i Kine "na najvišem novou" u istoriji, kao i da ih karakteriše sveobuhvatno strateško partnerstvo i intenzivni dijalog.

"Srbija je jedna od od prvih zemalja, koja je od samog pokretanja 2013. godine u punoj meri podržala i kontinuirano podržava inicijativu 'Pojas i put'", rekao je Dačić, na otvaranju medjunarodnog okruglog stolu Pojas i put u Narodnoj skupštini .

Dačić je dodao da su geostrateški položaj Srbije, kao i izvanredni odnosi sa Kinom, omogućili Srbiji da bude značajna tačka na ruti 'Pojasa i puta' i da bude uključena u veliki broj pre svega infrastrukturnih projekta.

Prema njegovim rečima, preko Pomorskog puta svile za 21. vek Srbije će, iako kontinentalna zemlja, biti povezana sa Kinom preko Indijskog okeana i Egejskog mora, a projektom kopnene linije, od luke Pirej, povezana i sa centralnom i severnom Evropom, pravcem od Grčke, Makedonije i prugom Beograd - Budimpešta.

"Pojas i put će, uveren sam, u istoriji biti zapamćen po pozitivnom doprinosu globalnom povezivanju i ekonomskom razvoju svih zemlja", naglasio je Dačić.

Kako je Dačić podsetio, projekat 'Pojas i put' je pokrenut inicijativom prvenstveno ekonomskog karaktera, ali se razvio u sveobuhvatni format sradnje, koji uključuje i kulturu, naučno tehnološku saradnju i prosvetu.

On je naglasio i da bliže i čvršće povezivanje država, rad na zajedničkim projektima i stremljenje zajedničkim ciljevima doprinosi i jačanju bezbednosnog okruženja u kome živimo posebno imajući u vidu nove izazove sa kojima se svet suočava.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja