Najnovije vesti

RUSKO MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA: Plan Prištine da formira sopstvenu vojsku je kršenje Rezolucije SB UN
Foto: AP

reakcija

RUSKO MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA: Plan Prištine da formira sopstvenu vojsku je kršenje Rezolucije SB UN

Politika

Plan Prištine da formira sopstvenu vojsku predstavlja kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN i još jedan destabilizujući i provokatovni korak posle uvođenja taksi na robu iz Srbije i BiH, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

 

"Priština je objavila planove da 14. decembra usvoji odluku o uspostavljanju kosovskih oružanih snaga", navodi rusko ministarstvo i upozorava da "takav korak biće direktno i očigledno kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 12 44, koja je jedini međunarodni legalni dokument u vezi razrešenja kosovskog pitanja", prenela je agencija Itar Tas.

 

"Rezolucija podrazumeva samo raspoređivanje međunarodnih multinacionalnih trupa u regionu", navodi se u saopštenju.

Kako je dalje navedeno, Priština se sprema da preduzme "još jedan destabilizujući i provokativni korak posle uvođenja taksi od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH".

 

"Akcija kosovskih vlasti da formiraju sopstvenu vojsku (inače, kršeći i njihov ustav) može da dovede do najozbiljnijih posledica ne samo na području sa srpskim stanovništvom već i za bezbednost celog Balkana", ističe se u saopštenju.

 

"Očekujemo da kosovske snage primene svoj mandat i preduzmu sveobuhvatne mere za neutralizaciju i razoružanje takve institucije u slučaju da bude stvorena", navelo je rusko ministarstvo.

"Sponzori Prištine - EU i SAD - treba da izvrše jak pritisak na kosovske Albance kako bi opozvali svoje provokativne odluke i da bi se sprečilo jačanje napetosti", zaključilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova, prenela je agencija Itar Tas.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...