Najnovije vesti

RUSIJA U UN OPTUŽILA EVROPU: KFOR hitno da raspusti tzv. Vojsku Kosova! Preti oružani sukob u regionu!
Foto: Predsedništvo Srbije

jasna reakcija!

RUSIJA U UN OPTUŽILA EVROPU: KFOR hitno da raspusti tzv. Vojsku Kosova! Preti oružani sukob u regionu!

Politika
09:09h

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja poručio je večeras na sednici SB UN da odluka Kosova da stvori vojsku predstavlja flagrantno kršenje rezolucije 1244, koja zahteva apsolutnu demilitarizaciju pokrajine.

- Odluka o transformaciji snaga bezbednosti Kosova u oružane snage Kosova je flagrantno kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti koja, kako je ponovo naglasio generalni sekretar, ostaje glavni međunarodno pravni dokument za rešavanje kosovskog problema - rekao je Nebenzja na vanrednoj sednici SB UN.

Pojava vojske na Kosovu preti ponavljanju oružanog konflikta u regionu.

- Izlazak na scenu Oružanih snaga Kosova predstavlja pretnju miru i bezbednosti u regionu i može izazvati novi oružani konflikt - mišljenja je diplomata.

Evropa je, prema njegovim rečima, „kilavo“ reagovala na stvaranje vojske Kosova, što je, kako je rekao, razočaravajuće.

- To je neodgovorna politika koja je prešla opasnu crtu - objašnjava ruski predstavnik u SB UN.

On je pozvao da se odluka o formiranju kosovske vojske hitno povuče.

- Rezolucija sadrži apsolutno jasan zahtev o demilitarizaciji svih oružanih grupa kosovskih Albanaca i dopušta boravak na teritoriji Kosova isključivo multinacionalnih kontingenata pod međunarodnom kontrolom - kazao je Nebenzja.

On je dodao da je Rusija bila jako razočarana stavom EU koja je tvrdila da igra ulogu objektivnog moderatora, a toleriše formiranje vojske Kosova.

Ruski amabasador istakao je da je KFOR je na osnovu Rezolucije 1244 dužan da odmah izvede demilitarizaciju i raspusti bilio kavke oružane snage.

- Stvoren je osećaj da je sve dopušteno i da su kosovske vlasti nekažnjive - rekao je on dodajući da će možda biti potrebno još vanrednih sednica.

Ukazao je i na probleme s kojima se suočavaju Srbi na KiM i upozorio da postoji velika opasnost od izbijanja humanitarne krize zbog odluke Prišine da uvede tarife na robu iz Srbije.

Kurir.rs/Sputnjik/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...