RUSIJA U UN OPTUŽILA EVROPU: KFOR hitno da raspusti tzv. Vojsku Kosova! Preti oružani sukob u regionu!
Foto: Predsedništvo Srbije

jasna reakcija!

RUSIJA U UN OPTUŽILA EVROPU: KFOR hitno da raspusti tzv. Vojsku Kosova! Preti oružani sukob u regionu!

Politika -

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja poručio je večeras na sednici SB UN da odluka Kosova da stvori vojsku predstavlja flagrantno kršenje rezolucije 1244, koja zahteva apsolutnu demilitarizaciju pokrajine.

- Odluka o transformaciji snaga bezbednosti Kosova u oružane snage Kosova je flagrantno kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti koja, kako je ponovo naglasio generalni sekretar, ostaje glavni međunarodno pravni dokument za rešavanje kosovskog problema - rekao je Nebenzja na vanrednoj sednici SB UN.

Pojava vojske na Kosovu preti ponavljanju oružanog konflikta u regionu.

- Izlazak na scenu Oružanih snaga Kosova predstavlja pretnju miru i bezbednosti u regionu i može izazvati novi oružani konflikt - mišljenja je diplomata.

Evropa je, prema njegovim rečima, „kilavo“ reagovala na stvaranje vojske Kosova, što je, kako je rekao, razočaravajuće.

- To je neodgovorna politika koja je prešla opasnu crtu - objašnjava ruski predstavnik u SB UN.

On je pozvao da se odluka o formiranju kosovske vojske hitno povuče.

- Rezolucija sadrži apsolutno jasan zahtev o demilitarizaciji svih oružanih grupa kosovskih Albanaca i dopušta boravak na teritoriji Kosova isključivo multinacionalnih kontingenata pod međunarodnom kontrolom - kazao je Nebenzja.

On je dodao da je Rusija bila jako razočarana stavom EU koja je tvrdila da igra ulogu objektivnog moderatora, a toleriše formiranje vojske Kosova.

Ruski amabasador istakao je da je KFOR je na osnovu Rezolucije 1244 dužan da odmah izvede demilitarizaciju i raspusti bilio kavke oružane snage.

- Stvoren je osećaj da je sve dopušteno i da su kosovske vlasti nekažnjive - rekao je on dodajući da će možda biti potrebno još vanrednih sednica.

Ukazao je i na probleme s kojima se suočavaju Srbi na KiM i upozorio da postoji velika opasnost od izbijanja humanitarne krize zbog odluke Prišine da uvede tarife na robu iz Srbije.

Kurir.rs/Sputnjik/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track