STANKOVIĆ: Sačuvali smo mir na jugu, domaći Albanci vrlo dobro znaju da su građani Srbije
Foto: Dragana Udovičić

Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu

STANKOVIĆ: Sačuvali smo mir na jugu, domaći Albanci vrlo dobro znaju da su građani Srbije

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković izjavio je da je bezbednosna situacija u ove tri opštine na jugu sentrralne Srbije mirna i stabilna, kao i da lokalne samouprave tesno sarađuju sa državom i nema kršenja zakona.

On je za Novosti rekao da se prava Albanaca poštuju u punoj meri - onako kako to predviđaju Ustav, zakoni i sve međunarodne konvencije.

Povodom 18 godina od osnivanja Koordinacionog tela za jug Srbije, Stanković ističe da punoletstvo ovog organa kao i sveukupna situacija na jugu dokazuje da je on ispunio ulogu koja mu je dodeljena.

"Postignut je glavni clj - sačuvan je mir. Tokom poslednjih 18 godina nije bilo međunacionlnih sukoba, napetosti niti ispada na ovoj osnovi. Albanci su punopravni građani Srbije koji koriste sva prava koja im pripadaju", rekao je Stanković.

Uprkos napetostima na KiM, u Preševu, Bujanovcu i Medveđi vlada mir.

Poslednjih meseci, međutim, primetna je nešto oštrija retorika pojedinih albanskih političara koja svakako ne doprinosi opštem smirenju na liniji Beograd-Priština.

"Nema govora o razgraničenju, promeni granica, niti razmeni stanovništva. Podsećam i da su zvaničnici Albanije Edi Rama, Iljir Meta i Bujar Nišani u Preševu svojim sunarodnicima poručili da su građani Srbije i da sve svoje probleme moraju da rešavaju u okviru njenih institucija.

Domaći Albanci to vrlo dobro znaju i najveći broj njih se i ponaša u skladu sa tim", ističe Stanković.

Prema njegovim rečima, za nepune dve decenije preko Koordinacionog tela u ove tri opštine na jugu Srbije uloženo je oko 35 miliona evra, mimo redovnih budžetskih davanja.

Od ovog novca, dodaje, renovinare su škole, ambulante, nabavljana oprema za bolnice, školovani đaci i studenti.

"Ponosni smo na otvaranje porodilišta i odeljenja subotičkog Ekonomskog fakulteta u Preševu. U poslednjih šest godina malim i srednjim preduzećima podeljeno je oko 2,3 miliona evra, zahvaljujući čemu je otvoreno više od 250 radnih mesta", zaključuje Stanković.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja