Najnovije vesti

RAZBIJENA PRIŠTINSKA OBMANA O SILOVANJIMA: Tači na sednici UN ponovio da je 20.000 žena pretrpelo SEKSUALNO NASILJE na KiM, ali evo šta je OTKRIVENO!
Foto: Printscreen UN

VIŠE OD 100 OSTVARILO PRAVO NA MESEČNU NADOKNADU

RAZBIJENA PRIŠTINSKA OBMANA O SILOVANJIMA: Tači na sednici UN ponovio da je 20.000 žena pretrpelo SEKSUALNO NASILJE na KiM, ali evo šta je OTKRIVENO!

Politika

Na poziv privremenih institucija u Prištini da se prijave žrtve silovanja u ratu na KiM odazvalo se oko 800 ljudi. Tek nešto više od sto ostvarilo je pravo na mesečnu nadoknadu u iznosu od 230 evra, jer su pretrpeli seksualno nasilje tokom sukoba.

Ovi zvanični podaci daleko su od brojke od 20.000 žena, za koje lideri Albanaca, u okviru propagande za nezavisnost južne srpske pokrajine, tvrde da su bile žrtve silovanja, a nedavno ju je u svom govoru pomenuo i predsednik tzv. Kosova Hašim Tači. I to baš u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku, čiji su eksperti i uradili izveštaj o žrtvama seksualnog nasilja na KiM, gde piše da se ne zna tačan broj žrtava. Predstavnica UN Šivon Hobs, koja je učestvovala u stvaranju ovog dokumenta, objasnila je u jednom od razgovara da ova računica nije tačna, jer nije izvedena po pravoj formuli.

Projekat povećavanja broja žrtava najviše je "gurala" bivša predsednica tzv. Kosova Atifete Jahjaga koja i danas sve svoja diplomatska poznanstva koristi u svrhu širenja propagande. Sa druge strane, ne pominje se da je među žrtvama bilo i Srpkinja, Romkinja i predstavnica ostalih nealbanskih zajednica.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, osuđujući ovaj užasan vid nasilja, kaže da tvrdnje Albanaca ne stoje.

- Kada je upućen poziv da se prijave žrtve silovanja, javilo se njih 782, a pravo na odštetu je odobreno za svega 137 žrtava. Broj ne umanjuje stravičan efekat ovakvog vida nasilja na svaki žrtvu pojedinačno, ali, isto tako, spekulisanje brojevima ne doprinosi ostvarivanju pravde i vodi politizaciji i usporavanju procesa pomirenja - objašnjava Dačić. - Albanci koriste broj od 20.000 silovanih žena i pozivaju se na Svetsku zdravstvenu organizaciju koja ovaj podatak uopšte ne poseduje.

Na osnovu odluke privremene kosovske vlade, počeo je proces prijavljivanja za priznavanje i verifikaciju statusa silovanih osoba od 27. februara 1998. do 20. juna 1999. godine, kako bi im bila isplaćivana nadoknada od 230 evra mesečno. Do polovine godine apliciralo je oko 550 ljudi. Razmatrano je oko 220 slučajeva - 113 je ostvarilo status žrtve seksualnog nasilja - 108 žena i pet muškaraca. U februaru je bio prijavljen 91 slučaj, martu 232, aprilu 115, maju 95, a junu 30.

foto: Profimedia

Blagica Radovanović iz NVO "Santa Marija" iz Zvečana koja je bavi zaštitom zlostavljanih žena i dece kaže za "Novosti" da nema zvaničnih podataka o broju silovanih.

- Među žrtvama je bilo i Srpkinja i Albanki. Brojka o 20.000 o kojoj govore albanski političari izvedena je samo za svrhe projekta stvaranja nezavisnog Kosova. Ona je daleko od istine i služi samo kao deo lobiranja za albansku nezavisnost pred svetom - objašnjava Radovanovićeva.

Ona dodaje da se zalaže da se dođe do pravog broja žrtava zbog žena koje su pretrpele traume i kojima je mnogo godina kasnije, teško da o tome govore.

I Haradinaja optuživale žene

foto: EPA

Prema  podacima kojima raspolažu naše bezbedonosne službe i pravosudni organa, 36 osoba  bile su žrtve silovanja. Međutim, mora se imati u vidu da oni koji su trpeli ovakav vid nasilja o njemu teško ili uopšte ne govore. Većina žrtava iz pomenutih 36 slučajeva su i ubijene.

Poznat je slučaj pripadnika tzv. OVK Ljuana Mazrekua, koji je priznao da je u selu Klečka silovao više Srpkinja, među kojima i devojčicu Jovanu. Teroristi predvođeni Antonom Ljekajem, su sa svadbe u Đakovici 1999. odveli i silovali više žena. Ljekaj je osuđen i odležao kaznu od 13 godina. Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj oslobođen je u Hagu, a na teret su mu stavljani silovanje i likvidacija Sanije Baljaj.

(Kurir.rs/Večernje novosti, D.Vujučić, S.R. Tomković)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...